Праговете за преференциално гласуване ще се запазят според сега действащия

...
Праговете за преференциално гласуване ще се запазят според сега действащия
Коментари Харесай

Данаил Кирилов:Преференциите остават, за останалото не сме съгласни с президента

Праговете за преференциално гласоподаване ще се запазят съгласно в този момент настоящия закон, само че останалите възражения от президентското несъгласие върху Избирателния закон няма да бъдат признати. Това съобщи ръководителят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов в предаването " Още от деня ".

Кирилов увери, че сегашните прагове ще бъдат непокътнати след решението на Изпълнителната комисия. ГЕРБ обаче не са съгласни с останалите върнати текстове от президента Румен Радев за машинното гласоподаване и обжалваемостта на актовете на изборните комисии. В момента се водят диалози с останалите парламентарни групи по измененията в Избирателния кодекс.

За европейските избори машините за гласоподаване ще бъдат 3000, за локалните - 6000, а изборите по-късно ще са напълно машинни.

Депутатът уточни, че съгласно отчети в ЦИК електронното отдалечено гласоподаване не може да се вкара, както е по настоящия закон и даже Българска социалистическа партия признавали, че това ще бъде свръх разход.

Той дефинира машинното гласоподаване като " остарял способ, които се употребява при доста слаби демокрации " и даде за образец Венецуела, където президентът Николас Мадуро е определен с 1,5 млн. подправени гласове.

Кирилов обаче предизвести, че гласуването с машини ще е разочароващо и че не могат да се дадат гаранции.

Според него се спекулира с обжалваемостта на актовете на изборните комисии, като задачата е да се основава " предрешение и разстройване " у хората. Той упрекна опозицията, че " основава сюжет " за дестабилизиране на обстановката с предизборни цели.
Данаил Кирилов, ръководител на Комисия по правни въпроси в Народното събрание: Нестабилността е резултат от политическа битка и тя е предизборна битка.
Кирилов заяви, че към този момент е почнала работа спомагателната работна група, която ще работи по текстовете в закона против изпирането на мръсни пари, против които недоволстват юристите.
 Висшият адвокатски съвет упорства да не се нарушава адвокатската загадка Висшият адвокатски съвет упорства да не се нарушава адвокатската загадка
Висшият адвокатски съвет е безапелационен, че нe може юристите да бъдат поставяни в обстановката да са нещатни сътрудници на ДАНС, каквато заплаха имало...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР