Праговете за преференциално гласуване ще се запазят според сега действащия

...
Праговете за преференциално гласуване ще се запазят според сега действащия
Коментари Харесай

ГЕРБ ще остави преференциите, но ще отхвърли другите части от президентското вето

Праговете за преференциално гласоподаване ще се запазят съгласно в този момент настоящия закон, само че останалите възражения от президентското несъгласие върху Избирателния закон няма да бъдат признати.
Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, разяснявайки поправките в Изборния кодекс, които разбуниха духовете в обществото и принудиха ГЕРБ да се откажат от тях.
Сегашните прагове ще бъдат непокътнати след решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обаче не са съгласни с останалите върнати текстове от президента Румен Радев за машинното гласоподаване и обжалваемостта на актовете на изборните комисии. В момента се водят диалози с останалите парламентарни групи по измененията в Избирателния кодекс.
Кирилов обаче отбрани и противоречивите промени, защото такава била европейската процедура. По думите му множеството от европейските страни, които гласоподават преференциално, прагът на преференцията е цената на мандата.
„ В това има доста ясна логичност и математика. Този, който е тръгнал да се състезава вътре в листата, би трябвало си създаде мандата – да получи поддръжката на тези, които са го предпочели. Той би трябвало да пререди всички останали, това е смисълът на префенциалното гласоподаване “, изясни ръководителят на правната комисия.
По думите му ГЕРБ съзнателно са се въздържали да дават мнение за преференциите в пленарна зала, дебатът за тях е бил сред Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. „ Това не е наш сюжет, а сюжет на нашите съперници, които виждат опция да ни дестабилизират “, уверен е Кирилов.
Той трансферира виновността за неосъщественото изцяло машинно гласоподаване на Централната изборна комисия (ЦИК). По думите му в предишното даже Българска социалистическа партия считали машинното гласоподаване за рисково и неефективно.
Въпреки че ГЕРБ е срещу машинното гласоподаване, ще го вкара поетапно. Партията държи на решението си да има 3000 машини за гласоподаване на европейските избори и 6000 на локалните избори. Изборите по-късно ще са напълно машинни.
„ Нека всички, които лъжат българите, че това е един прелестен способ, да видят, че при потреблението му ще се стигне до разочарования “, съобщи ръководителят на правната комисия.
Партията на Борисов обаче остава отрицателно настроена към машинния избор. „ Това е остарял способ на гласоподаване, който се употребява в доста слаборазвити демокрации. Случаят във Венецуела при избора на Мадуро, където има 1.5 млн. подправени гласове, ясно демонстрира, че този способ към този момент е дискредитиран “, сподели Кирилов.
Той цитира отчет от 165 страници на „ Сова Харис “, който подлага на критика машинното гласоподаване и разкрива проблемите при този развой.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР