Прага беше домакин миналата седмица на първата среща на високо

...
Прага беше домакин миналата седмица на първата среща на високо
Коментари Харесай

„Целта е да се отмени Русия“. Европа се обединява в нов формат

Прага беше хазаин предходната седмица на първата среща на високо ниво на нова неофициална организация, Европейската политическа общественост. Идеята е на френския президент Еманюел Макрон, който от дълго време се стреми към водачество в Европа. Според него ЕПС „ ще сплоти страните и ще даде платформа за политическа съгласуваност на континентално равнище “. Какво се крие зад гръмките изказвания?

Без флагове на Европейски Съюз

Беше решено европейските въпроси да се разискват в стеснен формат. Съвсем явно е с кого считат да дружат тук. Както означи ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, задачата е „ да търсим нов ред без Русия “.

В устрема си да разширят оптимално антируския клуб, уредниците поканиха водачите на 44 страни, в това число тези, с които нормално мъчно могат да седнат на една маса за договаряния: Армения и Азербайджан, Турция и Гърция, Сърбия и Косово. Англия, което напусна Европейски Съюз, също беше маркирано. Между другото, съгласно източник, министър председателят Лиз Тръс изиска на никое място на срещата да няма флагове на Европейски Съюз.

Преди началото на форума ръководителят на Естония Кая Калас призна, че Европейски Съюз има все по-малко принадлежности против Русия. ЕПС ще помогне за увеличение на политическия и стопански напън върху Москва.

Според Макрон не става дума за замяна или повтаряне на съществуващи европейски структури. ЕПС единствено ще способства за доближаване с тези страни, които от дълго време се стремят да се причислят към Европейски Съюз.

На срещата бяха разисквани въпроси на политическия разговор, укрепването на сигурността и противодействието на невижданата горивна рецесия, пред която е изправена Европа заради спора в Украйна. Не беше реализиран консенсус по енергийната политика, в това число за тавана на цените на съветския газ. Не всеки е подготвен да пожертва националните ползи в името на общоевропейските.

Не беше планувано взаимно официално съобщение. Като цяло това събитие е чисто алегорично. Въпреки това водачите на враждуващите Азербайджан и Армения се срещнаха в коридорите на срещата. Имаше и спорове. Така хърватският министър председател Андрей Пленкович упрекна Белград, че се пробва да седи на два стола, да води разговор в границите на ЕПС и да не поддържа антируските наказания. На което сръбският президент Александър Вучич отговори остро: „ Нито вие в Хърватия, нито вашето управление ще дефинира нашата политика “.

Нов ред

Според Иван Тимофеев, шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси, ЕПС може да размени Организацията за сигурност и съдействие в Европа, която от дълго време е в дълбока рецесия.

" Смисълът на правилата на ОССЕ беше да се изглади борбата в Европа сред двата блока, да се реализира мир и да се отстранен разграничителните линии. Но в последните години тази задача загуби своята новост и те се пробваха да маргинализират Русия ", споделя специалистът.

Конфликтът в Украйна се трансформира в апогея на разложението на тази политика. Сега ще се опитат да изтласкат Русия от Европа, да се обединят на правилата на противопоставяне на Москва – и политически, и стопански, и във всевъзможен различен смисъл.

" Трудно е да се каже по какъв начин ще се получи. Проектите, основани на борба с който и да било, са краткотрайни. В Европа има съществени идеологически проблеми, някои от постулатите, на които се крепи Европейски Съюз, се изчерпаха. Не предвиждам идна гибел на това съдружие, има значителен запас на устойчивост, само че има компликации и Москва ще се възползва от това - на първо място в постсъветското пространство ", твърди Тимофеев.

Твърде доста " само че "

Владислав Белов, заместник-директор на Института за Европа на Руската академия на науките, се съмнява, че ЕПС може да размени ОССЕ. Той напомни, че седмица по-рано някогашният канцлер на Германия Ангела Меркел приказва за нуждата от разговор с Русия, колкото и недопустимо да наподобява това за европейските водачи.

В Европа, продължава Белов, много обществени персони се придържат към същата позиция. По-конкретно в Германия се образува опозиция против политиката на антируските наказания.

Следващата среща на върха на ЕПС ще се организира напролет в Молдова. После – през есента на 2023 година в Испания. Жизнеспособността на този формат обаче към момента е под въпрос. По този метод Цуй Хонгян, шеф на Европейския отдел на Китайския институт за интернационалните проучвания, не вижда ЕПС като ефикасен механизъм за решение на на практика проблеми.

Според него прекомерно необятното посланичество пречи на постигането на действителни резултати, а обичайните несъгласия сред Армения и Азербайджан, Гърция и Турция и други страни няма да разрешат да се подхващат съответни дейности. Освен това изключването на Русия от разискването на проблемите на сигурността в Европа единствено ще утежни обстановката и ще ускори борбата.

Експертът счита, че европейската политическа общественост евентуално ще играе ролята на самобитно " плацебо " за усмиряване на страни, които от дълго време желаят да се причислят към Европейски Съюз, само че не им се разрешава по една или друга причина.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР