ПП Възраждане“ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона

...
ПП Възраждане“ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

„Възраждане“ предлага законопроект промяна на Закона за личната помощ

Политическа партия „ Възраждане “ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за персоналната помощ, което е единствено първа стъпка към осъществяване на съответна политика към хората с увреждания .

С сегашния закон от политическата организация се пробват да поправят дългогодишна неправда, при която хора с увреждания с над 90% ТЕЛК остават без асистентска помощ , до момента в който излезе решение на ТЕЛК комисията за потребността от такава. В законопроекта е заложено също по този начин обезпечаване на персонален помощник през почивните и празнични дни , с цел да не остават без грижи, както се случва сега, както и облекчение административната тежест и ограничение опцията за злоупотреби и домашно принуждение .

В отчет на Националния статистически институт се споделя, че съвсем половината от хората със мощни ограничавания (43,3%) живеят в риск от беднотия спрямо 19.9% от хората без ограничавания . Бедността и общественото изключване попречват хората да живеят почтено и да вземат участие интензивно в обществения живот.

Очевидно е, че с получаваните от страната 387,30 лева на месец виталните потребности на лицата с тежки и множествени увреждания няма по какъв начин да бъдат посрещнати. Тоест, хората с над 90% увреждане получават „ обществена пенсия за неработоспособност “, чийто размер е закрепен под линията на беднотия , което по „ легален “ метод ги оставя изцяло безпомощни по повод обезпечаване на непознатата помощ, когато в фамилията бедността и нищетата са всекидневие. Социалната пенсия за неработоспособност е непълен приход за хората , които не са работоспособни и в никакъв случай не са работили точно, тъй като са тотално подвластни от помощта на фамилията си, в това число при приема на вода и храна .

Необходимите средства за обезпечаване на възнаграждението на асистентите до 6 месеца до излизане на новото ТЕЛК решение за лицата-ползватели ще са до 7 000 000 лв. спомагателни , са пресметнали от „ Възраждане “.

Около 80 000 000 лв. пък са нужни за обезпечаване на възнагражденията за втори персонален помощник . Тези средства ще бъдат заплатени от бюджета на общините.

Паралелно с предложенията за промени в ЗЛП в поддръжка на най-уязвимите жители с тежки и голям брой увреждания, би трябвало да се подхващат дейности и с цел да се разграничи ясно експертната оценка за тип и степен на увреждане от оценката за продуктивност на освидетелстваното лице. Груба неточност е оценката за тип и степен на увреждане да се отъждествява с оценката на трайно понижената продуктивност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР