ПП Възраждане“ със сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу кмета

...
ПП Възраждане“ със сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу кмета
Коментари Харесай

„Възраждане“ със сигнал до Прокуратурата и КПКОНПИ срещу кмета от ГЕРБ на Априлци

Политическа партия „ Възраждане “ със сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ против кмета на Априлци . Сигналът до двете институции е изпратен от общинските съветници на „ Възраждане “. В него те се обръщат към Прокуратурата и КПКОНПИ, с молба да бъде разпоредено да бъде осъществена инспекция на изложеното в него и в случай че то се удостовери, да бъдат взети нужните ограничения за формиране на досъдебно произвеждане предвид на осъщественото закононарушение.

След полагането на клетва и започването на дейна работа на Общински съвет Априлци за мандат 2023 – 2027 година, общинските съветници на „ Възраждане “ откриват нередности в работата на наново определения кмет – Тихомир Кукенски .

В сигнала са разказани нередности с социална поръчка за превоз по линията Априлци – Троян , която е извоювана от компания, в която актуалният реализатор на публичната поръчка и единствен кандидатствал е братът на кмета. Към датата на присъединяване в оповестената социална поръчка, подаването на документите, оповестяване на класирането и сключването на два десетгодишни контракта за транспорт с Община Априлци (както и към днешна дата), шеф и съучастник в сдружението е Мирослав Кукенски – брат на Тихомир Кукенски, кмет на общината и към днешна дата.

Съгласно член 3 от Договорите за осъществяване на публичен транспорт, заплащането се прави с бюджетни средства от Възложителя – Община Априлци , представлявана от кмета Тихомир Кукенски по сметка на Изпълнителя, който съставлява компанията на брата на кмета в период от 7 (седем) дни след превеждане на средствата за компенсиране от централния бюджет към Община Априлци.

Видно от по този начин подписаните контракти, кметът на Общината годишно, с приемане на общинския бюджет и приемане на бюджетните средства по сметката на общината, разходва бюджетни средства в полза на комерсиално сдружение , в което свързани с него лица са шеф, съдружници и имат дялове.

Така изложената информация в сигнала ни кара да считаме, че има съображение за възникването на спор на ползи. Считаме, че са налице и данни за корупция по смисъла на член 3, алинея 1 от Закона за противопоставяне на корупцията . Това показаха още от Политическа партия „ Възраждане “. 

Освен това с Решение 359 от 25.11.2021 година по предложение ДП-27/16.11.2021 година, направено от Тихомир Кукенски – кмет на Община Априлци до Общински съвет – Априлци, Общинският съвет взема решение да се извърши подмяна на недвижими парцели, като Община Априлци трансферира правото си на благосъстоятелност върху 3071/4062 кв. м идеални елементи от аграрен парцел на компания, която е била негова благосъстоятелност преди да стане кмет в първия си мандат. Фирмата е трансферирана единствено седмица след изборния ден, в който е определен.

Тихомир Кукенски е определен за кмет на Община Априлци на 27.10.2019 година Същият е бил едноличен притежател на капитала на компанията, закупила парцелите, до 06.11.2019 година, когато с контракт за прекачване на дружествени дялове кметът продава сдружението на притежателя, който придобива общинската земя.

„ Считаме, че според наредбата на глава Осма, раздел I и раздел II и член 77, алинея 3 от Закона за противопоставяне на корупцията, е налице спор на ползи и кметът на Общината е предложил и се е разпоредил незаконосъобразно с парцел общинска благосъстоятелност в интерес на сдружението, което е било негова благосъстоятелност. Считаме, че са налице и данни за корупция по смисъла на член 3, алинея 1 от Закона за противопоставяне на корупцията. Надяваме се, че способените органи ще подхващат всички нужни ограничения по отношение на изложеното в сигнала “ , показаха още от Политическа партия „ Възраждане “. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР