ПП Гражданска платформа Българско лято иска за промени в закона

...
ПП Гражданска платформа Българско лято иска за промени в закона
Коментари Харесай

И Българско лято иска промени в закона за референдумите

Политическа партия " Гражданска платформа Българско лято " желае за промени в закона за осъществяване на референдуми, откакто промени в Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление бяха препоръчани и от партиите " Русофили за възобновление на Отечеството " и " Атака ".

Според " Българско лято " ръководството посредством " директна народна власт ", с интензивно присъединяване на жителите в държавното ръководство, е белег на развитото демократично общество.

" Пряката народна власт не замества Народното събрание, държавното управление, съда и другите институции на представителната народна власт. Тя дава в ръцете на жителите правото на коригиращо или последно решение ", декларират от партията.

От Политическа партия " Гражданска платформа Българско лято " смятат, че настоящият Закон за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление в сегашния си тип е неприспособим и би трябвало да бъде изменен, тъй че да се разширят правата за директно присъединяване на жителите в ръководството и да се облекчат процедурите по осъществяване на референдуми по публично значими тематики.
 Сидеров и Малинов нападат участието ни в Европейски Съюз и НАТО през закона за референдума
Сидеров и Малинов нападат участието ни в Европейски Съюз и НАТО през закона за референдума

Да бъде понижен броят на подписите

Ето и съответните оферти на партията за промени в закона за референдумите:
Публичен спор и осъществяване на референдум преди сключване на интернационалните контракти по значими национални въпроси.
Действащата правна уредба лимитира обществен спор по въпроси, имащи значимо значение за обществото. Прави усещане наредбата на член 9, алинея 4, която регламентира, че " по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, може да се създава преди тяхната ратификация " Очевидно, че щом договорът е подписан, следва да се извършва, без значение дали обществото е според. 1111 " Гражданска платформа Българско лято " предлага по въпроси от национално значение подписването на интернационалните контракти да става, единствено когато преди този момент е извършен референдум (например участие в НАТО, въвеждане на еврото, договорът с Република Северна Македония). На първо място ще се знае позицията на българските жители и договорът ще бъде съгласуван с нея.

2. Облекчаване на плануванаъа в закона процедура, обвързвана с предложенията за производство на референдуми.

С оглед демографската рецесия и данните от последното национално броене, 11 " Гражданска платформа Българско лято " смята за неаргументирано предлагането до Народното събрание за производство на народен референдум да бъде подкрепено от не по-малко от 200 000 подписа на жители с изборни права, надлежно Народното събрание да приема решение за производство на народен референдум, единствено когато това е поискано от не по- малко от 400 000 български жители с изборни права. Предложението на 1Ш " Гражданска платформа Българско лято " е постоянно, когато въпросите са от национално значение, значими и чувствителни за обществото, жителите с изборни права да могат да сезират Народното събрание с искане за осъществяване на референдум, а то да е длъжно да одобри решение за производство на подобен, когато предлагането е подкрепено от не по-малко от 180 000 подписа. Според последните публични резултати, изнесени от ЦИК, 120 000 гласа са били задоволителни за прекосяване на 4% преграда от извършените избори за народни представители. 11 " Гражданска платформа Българско лято " смята, че 180 000 подписа са съществено съображение Народното събрание да вземе решение за осъществяване на референдум.

3. Провеждане на всеобхватна осведомителна акция като значим детайл от провеждането на референдуми.

Дискусията преди референдума може да се преглежда като продан на отзиви и причини сред равнопоставени лица. Законът би трябвало да благоприятства стимулирания и необорим спор и да основава предпоставки за неговото реализиране (съгласно наредбите на Изборния кодекс при осъществяване на избори - медийни пакети, безвъзмездни участия в държавни медии и т.н.).

Публичното разискване може да се реализира сред политици и жители или единствено сред жители. Обменът на отзиви и причини, освен показва, само че също и образува желанията на участниците. 1111 " Гражданска платформа Българско лято " намира, че високото равнище на осведоменост на гласоподавателите ще е причина за основаване на по-широки права за присъединяване на жителите в ръководството.

4. Удължаване на интервала за подготовка на референдум.

За пълноценно използване правата на директна народна власт се изисква задоволително време за събиране на подписи и условия за пълноценно обществено разискване. В този смисъл 11 " Гражданска платформа Българско лято " смята, че даденият в сегашния Закон период от 3 месеца е непълен, и предлага той да бъде не по- малко от 6 месеца.

5. Въвеждане на електронна платформа, посредством която ще се излагат и разискват тематиките, и ще се събират подписи в поддръжка на осъществяване на референдум, посредством дипломиран електронен автограф (КЕП).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР