ПП Глас Народен разпространи декларация във връзка с приетите промени

...
ПП Глас Народен разпространи декларация във връзка с приетите промени
Коментари Харесай

Глас Народен призова Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

ПП Глас Народен популяризира декларация по отношение на признатите промени в Изборния кодекс през вчерашния ден. От партията приканват президента Румен Радев да наложи несъгласие върху измененията в Изборния кодекс, гласувани и признати на 14.02.2019 година и упорстват за незабавна оставка на 44-тото Народно събрание и държавното управление на Република България.

Ето цялостния текст:

Уважаеми български жители,
Уважаеми гласоподаватели,
Уважаеми данъкоплатци,

Вчера депутатите от Държавно стопанско предприятие, ГЕРБ, АТАКА и НФСБ гласоподаваха по този начин наречената „ корекция Движение за права и свободи “ в Изборния кодекс (ИК), която на процедура ликвидира опцията за преференциално гласоподаване.
След тази корекция, за пренареждане в листите, претендентите ще би трябвало да съберат над 100 000 персонални преференции за изборите за Европейски парламент, над 17 000 за изборите за народни представители и към 6 000 за изборите за локален парламент единствено за София.
Припомняме, че през 2013 година (по време на митингите против кабинета Орешарски, управлявал с мандата на Движение за права и свободи и подсилен от БСП), Политическа партия Глас Народен внесе в Народното събрание (НС) оферти за промени в Изборния кодекс, измежду които бе и въвеждането на преференциален избор без прагове. На това наше предложение Народно събрание тогава обърна внимание и Европейските избори през 2014 година минаха посредством гласоподаване с преференции без предел. Само две години по–късно още веднъж Движение за права и свободи внесоха корекция, с която водачите на листите бяха „ избавени “ от пренареждане, само че все пак осакатяване, преференциалния избор сподели, че работи.
С последната корекция в Изборното законодателство (която още веднъж, по остарял български бит се прави в последния миг, единствено стотина дни преди старта на акцията за Европарламент) ръководещите демонстрираха, че не им пука за българските гласоподаватели, които могат да се възползват от опцията да изберат за кого да гласоподават посредством преференция. За информация, на последните избори за народни представители над 1 млн. български гласоподаватели са дали гласа си преференциално.

Народните представители не взеха под внимание взето решение след извършен референдум за електронното гласоподаване, отложиха още веднъж машинното гласоподаване за след изборите за кметове и общински съветници през октомври 2019 година, не се съобразиха и с резултатите от референдума, извършен от инициативния комитет на Слави Трифонов, не се съобразиха и с условията на Венецианската комисия - промени в изборното законодателство да не се вършат 6 месеца преди избори.

Уважаеми жители и данъкоплатци на Република България,
с вчерашния акт 44-тото Народно събрание, чийто рейтинг съгласно всички социологически изследвания се движи непрекъснато под 20% публично утвърждение сподели, че не го интересува вашето мнение – нито във връзка с вашето право да избирате своите представители във властта, нито във връзка с волята ви да бъдете дейни жители и да отстоявате своите позиции.
Вчера в 44-тото Народно събрание се появи и грозната картинка на задкулисието – безпринципни болшинства, които са динамични и се трансформират по отношение на персоналните си ползи. Мнозинства, събиращи се единствено и само, с цел да одобряват следващите правила, закони и нормативни уредби, които да бетонират политическото статукво. Така, през вчерашния ден непримиримите другояче врагове АТАКА, НФСБ и Движение за права и свободи гласоподаваха дружно, напомняйки ни 2013 година, когато Волен Сидеров бе не критик, а „ златен пръст “ на Движение за права и свободи.
Вчера 44-тото Народно събрание на Република България сподели, че е негодно да работи в интерес на обществото и жителите.
За това ние от Политическа партия Глас Народен призоваваме президента Румен Радев да наложи несъгласие върху измененията в Изборния кодекс, гласувани и признати на 14.02.2019 година
Настояваме за незабавна оставка на 44-тото Народно събрание и държавното управление на Република България. Настояваме за привикване на длъжностен кабинет от президента Радев, който да изследва и незабавно да приложи най-малко едно от настояванията на българските жители – въвеждането на машинно гласоподаване на идните избори през тази година.
Обръщаме се към всички наши членове и симпатизанти с апел да се включат в митингите против Народното събрание, държавното управление и ръководещото статукво като жители, чиито изборни права са жестоко потъпкани.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР