ПП Движение България на гражданите започна събирането на подписи с

...
ПП Движение България на гражданите започна събирането на подписи с
Коментари Харесай

Тръгна подписка за намаляване на заплатите на общинските съветници в Бургас

ПП " Движение България на жителите " стартира събирането на подписи с искане за понижаване на възнагражденията, които получават общинските съветници в бургаския Общински съвет. Пунктът се намира пред постройката, в която заседава локалният парламент - НХК. Подписката няма правна тежест и е по-скоро акт на изложение на позиция по отношение на решението за по-високи заплати, което беше взето на сесията през октомври, съобщи Българска телеграфна агенция.

Припомняме, че съветниците утвърдиха предлагането за повишение на възнаграждението на кмета на Бургас Димитър Николов, което на процедура рефлектира и върху заплатите на самите тях. Така градоначалникът на четвъртия по величина град в страната ще получава 50 на 100 от възнаграждението на министрите или към 3 300 лв., а членовете на Общинския съвет - 1 700 лв. против сегашните към 1 050 лв. (без в допълнение възнаграждение за присъединяване в комисии).

По време на дебатите по точката предишния месец стана ясно, че все още Николов получава към 2 000 лв. на месец. Внесеното предложение получи необятна поддръжка, като 40 съветници гласоподава " За ", а двама с " въздържал се ".

Подписи ще се събират на няколко места в общината по авансово направен график, сподели пред публицисти общинският ръководител на ДБГ в Бургас Живко Табаков.

" Това е честен акт. В началото на декември ние ще внесем искане за смяна на правилника на общинския съвет по точките, които касаят определянето на възнагражденията. Администрацията на общината, както и кметът би трябвало да получават по-голямо заплащане. Съветниците на Бургас са хората, които би трябвало да имат своите начинания по смяна на графици, правилници и други Личните ми наблюдения са, че препоръките в региона са станали орган, който единствено легитимира предложенията на администрациите. Това е повода да се противопоставим против увеличение на заплатите на общинските съветници, тъй като това ще коства значително средства от бюджета на общината ", сподели Табаков.

По думите му нарастването на заплатите на кмет, съветници и чиновници от администрацията, ще костват на локалната хазна спомагателни 600 000 лв.. От ДБГ са на мнение, че " решението е просто " - смяна на правилника на Общинския съвет, с което да се плануват по-ниски хонорари за съветници. Към момента заплатите им са тъкмо 54% от заплатата на ръководителя на съвета. Табаков разгласи, че ще се желае смяна в този индикатор до 33%.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР