ПП-ДБ дадоха нов тласък на войната между кабинета и президента.

...
ПП-ДБ дадоха нов тласък на войната между кабинета и президента.
Коментари Харесай

Ще орежат ли правомощията на Радев ПП-ДБ, или тече предизборен трик?

ПП-ДБ дадоха нов подтик на войната сред кабинета и президента. Депутатът Явор Божанков гръмко съобщи желание да внесе законопроект анти-Радев, с който да се отстранен всички президентски квоти в органи, в които президентът излъчва представители. Проектът на някогашния социалист планува и възбрана служебни кабинети да вършат назначения на основни постове, които се утвърждават с декрет на президента.

За новата законодателна самодейност описа във Facebook самия Божанков, който бешедепутат от Българска социалистическа партия, само че след спор със соцлидера Корнелия Нинова се реалокира в редиците на ПП-ДБ. 



Според Божанков преразглеждането на пълномощията на президента, дадени му в обособени закони, е по-ефективно и елементарно от спряганата непрестанно смяна в конституцията или пускане на процедура по импийчмънт.

" Властта възпира власт. Президентът Радев отиде прекомерно надалеч. Но това се случи и тъй като законът го разрешава...За в този момент множеството парламентарни сили считат, че процедура по импийчмънт ще даде политически капитал на Радев и се въздържат от другояче основателно искане за премахване. Това Народно заседание върви към промени в Конституцията, само че процедурата е тежка а болшинствата - несигурни. Едно деяние не анулира друго. Но безусловно належащо, като законодатели, е да създадем проверка на президентските квоти и пълномощия дадени от Народно събрание. ", написа Божанков. Той е направил обзор на всички пълномощия, дадени на президента, и предлага ограничението им или цялостното им лишаване.

Божанков разясни, че концепцията е да се лишават президентските квоти в държавни регулаторни както и други ограничавания в пълномощията на служебните кабинети, като посочи, че измененията включват Съвет за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за отбрана от дискриминация, службите за сигурност. И доста други. Ако не желаеме съветско въздействие в държавните органите, би трябвало да действаме институционално и кардинално. Законопроектът планува квотите да се преразпределят към Народното събрание, само че изборът да става по-различно време и в разнообразни легислатури, с цел да не господства едно Народно заседание в даден регулатор ", написа Божанков. 

Той предлага и ограничение на пълномощията за кадруване на служебните кабинети, в случай че това се случва при нарушен принцип за  разделение на управляващите.

" Как работи този принцип при длъжностен кабинет? Радев назначава длъжностен кабинет. Този кабинет не се регистрира пред Народно заседание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, основен секретар и други А Радев утвърждава с декрет назначения на личния си кабинет. Тотално тъпчене на разделянето на управляващите, тяхната самостоятелност. И най-много на правилото - власт, власт възпира. Затова с изключение на преразглеждане на президентските квоти е планувано законово ограничаване при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделянето на управляващите е нарушено. ", написа Божанков.

" Не от Явор Божанков потегли концепцията да се прави анти-Радев Конституция и анти-Радев законодателство. Това е същото като с политизацията на Министерство на вътрешните работи. Когато се вършат сходни промени, в никакъв случай не водят до положителни резултати за този, който ги измисля. ", намеси се в темата  вицепрезидентът Илияна Йотова, която дефинира акцията като проект за печелене на локалните избори.

Тя предизвести ръководещите, че няма да извлекат полза от " нападателната политизация на Министерство на вътрешните работи ", както дефинира натиска за оставката на основния секретар на ведомството, назначен от Радев. " Ако някой мисли, че по този начин ще завоюва изборите, надълбоко бърка и ще се кае единствено след един месец ", съобщи Йотова.

Вероятно президентът Румен Радев ще забави съгласуването на нова номинация за основен секретар на Министерство на вътрешните работи, смята конституционалистът доцент Наталия Киселова. Според нея до закъснение на този избор ще се стигне поради продължаващите офанзиви на представители на държавното управление против президента. Президентът Радев отхвърли да съгласува решението на Министерски съвет за премахване на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров с аргумента, че промяната му е политически подбудена. Според Киселова държавното управление не е спазило процедурата да не оповестява решението, преди да го е съгласувало с президентската институция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР