Позволява лечение на тумори, които не могат да бъдат оперирани

...
Позволява лечение на тумори, които не могат да бъдат оперирани
Коментари Харесай

Технологиите, които преобърнаха лечението на рака: Кибернож


Позволява лекуване на тумори, които не могат да бъдат оперирани или интервенцията би била прекомерно комплицирана

Всички сме чували за него, само че малко на брой знаят какво съставлява или по какъв начин работи. Въпреки наименованието си, устройството не прави сечения. Киберножът направи допустимо радиохирургичното лекуване на тумори, които не могат да бъдат оперирани по класическия метод. За опциите и характерностите на това устройство споделя проф. доктор Енис Йозяр от болница Acıbadem Maslak.

Какво е Кибернож ?

Киберножът (CyberKnife) е роботизирана система за радиохирургия, основана за лекуване на ракови формирания по цялото тяло.Всъщност, Киберножът съставлява модернизиран линеен ускорител, подложен върху роботизирана система. С помощта на това устройство радиационното излъчване се употребява фокусирано, като заболелите тъкани се третират с високи дози, а здравите са предпазени в по-голяма степен от резултата на облъчването. Благодарение на роботизираната технология, следена от компютри, устройството се върти към пациента, като че ли танцува, и ползва облъчване от стотици разнообразни ъгли.

Кои типове рак може да лекува ?

Кибернож се употребява както за злокачествени, по този начин и за доброкачествени туморни формирания на всички места по тялото и в мозъка.

Лечение с кибернож може да се приложи при всички лезии в региона на мозъка, главата и шията, без ограничавания по отношение на размера и местоположението им, както и при тумори, ситуирани наоколо до жизненоважни органи, които би трябвало да бъдат защитени от увреждане. Използва се и за лекуване на метастази, артериовенозни малформации, и при някои функционални болести.

Освен това, той може да бъде употребен при рак на белите дробове, рак на простатата, тумори на гръбначния дирек, рак на панкреаса и метастази, които не могат да бъдат лекувани с други способи и са малцина.



Прилага се и при някои тумори, които в предишното не можеха да бъдат лекувани или лекуването носеше риск от тежки последици - да вземем за пример при пациенти с тумори в зоната на очите, които има заплаха да изгубят зрението си, или такива със болести на гръбначния дирек, които са свръх чувствителни към радиация. Сега при тях е допустимо безвредно да се приложи радиотерапия с кибернож, без да се поврежда пациента.

При наново зараждащи тумори в зони, които към този момент са били подложени на лъчетерапия, също може да бъде прибавен кибернож.

Какви са преимуществата на лекуването с Кибернож?

Киберножът се ползва като опция на хирургията, само че макар наименованието си не включва прорез. С негова помощ неоперабилни, дребни и сложни за постигане лезии могат да бъдат лекувани с акуратност до милиметър, като се понижава до най-малко увреждането на здрави тъкани. Лечението може да се приложи в една единствена или до 5 лечебни сесии, според от случая.

Туморът и придвижванията на пациента се наблюдават в действително време благодарение на компютърно следена роботизирана технология и образна система. Така всяка смяна в местоположението се улавя и лъчението се поправя неотложно.Възможно е да се приложи лекуване по едно и също време върху голям брой тумори.

Лечението е безболезнено. Поради това не се постанова слагане на упойка.

Как се ползва лекуването ?

Прилагането на лекуването с кибернож стартира след слагане на пластмасова маска на лицето на пациента. По време на самото лекуване пациентът лежи върху маса, която се ръководи от роботизирана система и може да се движи в 6 направления. Включва се и система за нагледно ориентиране, която дефинира местоположението на тумора и следи за придвижвания, с цел да промени позицията на пациента при нужда. Благодарение на нея могат да се лекуват тумори на белите дробове или на черния дроб, които изместват местоположението си при дишане. Затова от пациента не се изисква да задържа дишането си или да диша отмерено. Компютърно следеното роботизирано устройство се върти към пациента и прави лекуването от стотици разнообразни ъгли, с 0.95 мм акуратност при облъчване на задачата.

Какви експерти ползват лекуване с Кибернож ?

В лечебни заведения Acıbademлечението с кибернож се реализира от екип, който се състои от: експерти по радиационна онкология; експерти по здравна физика, които са виновни за качеството на приложеното лечение; механически експерти в региона на радиотерапията, които боравят с апаратурата; лекари и сестри; административни и помощни екипи, които са подготвени да посрещнат всички въпроси и потребности на пациента.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

 

 

 

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
реклама
НАПИШИ КОМЕНТАР