Познаваме я като Стаси Кара от „Като на кино“, чели

...
Познаваме я като Стаси Кара от „Като на кино“, чели
Коментари Харесай

Британска кино звезда участва в първия филм на Стаси Кара

Познаваме я като Стаси Кара от „ Като на кино “, чели сме книгите й, гледали сме срещите й с едни от най-големите имена в седмото изкуство. Не можем да забравим красивата й усмивка и приятелския звук във всяка дума от срещата с нея – без значение дали е на екран или онлайн. Тази очарователна млада дама отваря нова страница в биографията си, с цел да премине към друго равнище в общуването със света на киното. А смяната на името – Станислава Айви, е единствено първата и може би най-незначителна поръчка на българката, която осъществя първия си кино план като режисьор и сценарист. Идеята и концепцията на I know what you did (Знам какво направи) е създадена взаимно с Марко Ричи, който е оператор и режисьор, другар на Стаси от времето, когато учи кино в Италия. Оператор е Томислав Михайлов-Чочо.

Късометражният кино дебют на Станислава Айви ще бъде напълно на британски език. Тя написа сюжета предишното лято, малко откакто изкарва курс за режисьори в New York Film Academy.

Майкъл Маккел

Главната мъжка се извършва от 59-годишния английския артист Майкъл Маккел. Стаси се среща с него по време на различен семинар, само че в Лондон, където той е посетител преподавател. „ Той е толкоз неотразим и мощен като персона, от самото начало пишех сюжета с мисълта точно за него в основната роля. Когато му предложих, той се съгласи незабавно и без ангажименти “, споделя Станислава.

„ Никога не може да бъдеш сигурен дали един млад режисьор няма да стане огромна звезда и да ти даде роля в идващия си филм “. С тези думи думи Маккел обяснил на българката за какво поддържа дебютанти в правенето на кино.

Майкъл Маккел е израснал по улиците на Лондон. През 80-те години на предишния век е музикална звезда в родината си, издава албуми, сингли. Малко откакто навършва 30, претърпява тежка злополука, след която взема решение да промени живота си фрапантно. Записва се да учи актьорско майсторство, взе участие в английски сериали. Играл е в Essex boys със Шон Бийн, а един от последните планове, по които работи, е Allied на Робърт Земекис с Брад Пит и Марион Котияр.



Интересна е историята и към двата съществени женски персонажа. Единият е поверен на актрисата Аресния Иванова, която в последните години се занимава с преподавателска активност и се връща на екран особено за плана на Стаси, а другият се извършва от дъщерята на Майкъл Маккел – Клаудия Грейс Маккел. Милица Гладнишка и Владимир Зомбори са с поддържащи функции. Сценографията е на Андреа Попова, а костюмите са на Мирела Василева. Музиката е на Марио Григоров, работил с имена като Джон Войт и Джей Кей Роулинг.

Клаудия Грейс Маккел с татко си Майкъл Маккел

I know what you did е за проверяващ публицист от Лондон. Майкъл Дауни попада на история за навлизането на италианската мафия в Източна Европа. „ Това пък е въодушевено от безусловно същинска история “, изяснява режисьорката. Припомня събитията от началото на 2018 година, когато словашкият публицист Ян Куцяк и приятелката му бяха убити в жилището им. Дауни потегля по следите на тъкмо този случай, което го довежда и в българската столица София. През цялото време, до момента в който работи по случая, той получава известия с един единствен текст – I know what you did. У нас се среща и с мистериозна дама, която в това време съумява да избави от нахлуване, и в сюжета стартират да се преплитат и други истории. „ Нещата в никакъв случай не са това, което наподобяват, и това е и смисълът на кино лентата “, обобщава режисьорката.

Станислава Айви има вяра, че I know what you did е единствено първата крачка към огромното кино: „ Имам задоволителна трезва преценка за себе си и знам какво мога да върша. Надявам се филмът да извърви своя естествен, дълъг път по фестивали. Това ще бъде действителна преценка за моите умения “. Припомня, че доста от късометражните ленти на най-големите имена в режисурата в следствие са ставали пълнометражни.

Засега нещата вървят повече от обнадеждаващо, тъй като единствено като сюжет I know what you did е полуфиналист в Manhattan Film Shorts.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР