Познатите модели на търговия с акции, облигации и стоки, които

...
Познатите модели на търговия с акции, облигации и стоки, които
Коментари Харесай

Финансовите пазари предупреждават - рецесията е неизбежна

Познатите модели на търговия с акции, облигации и артикули, които се поддържаха от месеци, стартират да се разпадат на всички пазари, до момента в който финансовите се настройват с упованията за криза през идната година, разясняват анализатори пред MarketWatch.

Индексът S&P 500 SPX означи най-дългата си серия от загуби от съвсем два месеца в сряда, макар че доходността на дълготрайните държавни облигации TMUBMUSD10Y продължи да пада, до момента в който цените на суровия нефт слязоха до най-ниското равнище за тази година.

През по-голямата част от тази година спадът на доходността на държавните облигации съответства с по-високите оценки на акциите, защото разноските по заеми станаха сериозно значими за пазарите.

Както наподобява динамичността се трансформира – знак, че вложителите стартират да се приготвят за настъпващата криза.

„ Цените на медта са надолу, цените на петрола са надолу, макар обстоятелството, че отчетът за запасите е по-нисък от предстоящото и Китай отваря още веднъж. Рецесията натежава върху всичко “, съобщи Джийн Голдман, основен капиталов шеф в Cetera Investment Management.

Цените на суровия нефт CL00, търгуван в Съединени американски щати, падна с 10,5% до $71,59 за барел тази седмица, по данни на FactSet. Макар и цената на медта да увеличи умерено, тя към момента е надолу с 13%. Доходността на 10-годишните държавни скъпи бумаги е спаднала с почти 25 базисни пункта от началото на декември.

Индексът за оценка на положението на фондовия пазар в Съединени американски щати S&P 500 падна с 2,8% тази седмица след организирането на горещо рали, което стартира в средата на октомври. Резки, само че краткотрайни ралита не са необикновени по време на мечи пазари, уточни Стив Сосник, основен капиталов пълководец в Interactive Brokers.

Досега акциите остават изненадващо динамични, макар че понижават упованията за растеж на корпоративните облаги през 2023 година – през юни анализаторите предвидиха, че те ще отбележат 10,3% растеж следващата година, най-малко такава беше междинната оценка от FactSet. Към 7 декември упованията са паднали до едвам 5,9%. А някои на Уолстрийт, в това число Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, считат, че приходите ще се свият през 2023 година

 

Падащата рентабилност на дълготрайните облигации, съчетана с все по-преобърнатата крива на рентабилност на държавните облигации, изпраща много мощен сигнал, че пазарите се готвят за криза през идната година.

„ Очакванията за криза стават все по-категорични и пазарите реагират на тях, което не е толкоз изненадващо след ралито през последния месец “, означи Джейк Джоли, старши капиталов пълководец в BNY Mellon Investment Management.

На Уолстрийт има остаряла сентенция, че пазарът на облигации е надеждният ориентир за това какво чака американската стопанска система. Ако тя е вярна, това би означавало, че акциите евентуално ще се насочат към спад.

Поне до момента стопанската система на Съединени американски щати наподобява се държи добре, макар че Федералният запас увеличи своя лихвен % с почти четири процентни пункта тази година. Пазарът на труда в Съединени американски щати добави 263 000 работни места през ноември, до момента в който брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати се усили с 2,9% през третото тримесечие. Дори барометърът на ISM за активността в бранша на услугите, оповестен по-рано тази седмица, доближи над 55% - равнище, което изрично сочи напредък.

По-проблематичен за Федералния запас е фактът, че заплатите са се нараснали от 4,9% на 5,1% през ноември на годишна база. Инвеститорите се тормозят, че цените ще продължат да порастват, в случай че стопанската система не се охлади.

В случай че и стопанската система, и инфлацията се задържат, мнозина на Уолстрийт чакат Федералният запас да увеличи в допълнение лихвените проценти, насочвайки стопанската система към криза.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР