Познат ли вие е следният сценарий: тръгвате сутрин в полубудно

...
Познат ли вие е следният сценарий: тръгвате сутрин в полубудно
Коментари Харесай

Как да отучим котката да драска по дивана

Познат ли вие е следният сюжет: тръгвате заран в полубудно положение към кухнята за кафе и с смут забелязвате дивана си, който като че ли е употребен като фон от сцена на филм за върколаци или с други думи е целият изподран, като тук-там даже се вижда пълнежът му.

Да, до момента в който сте спели, вашата котка е дала всичко от себе си, с цел да обезобрази обичаната ви мебел вкъщи. Дори и да претапицирате дивана или да го промените с нов, каква е гаранцията, че сцената няма да се повтори? Трябва да се отучите котката си да драска. Няма друга опция, изключително в случай че пухкавата гад ви огледа с тези големи миловидни очи. Нали!

Преди да отучите котката да драска дивана или другите ви мебели, би трябвало да разберете за какво тя го прави. Котките драскат нещата по няколко аргументи. На първо място, когато се изтягат. Драскането обезпечава извършения на мускулите и сухожилията в тялото на котката от пръстите до врата и раменете.

Също по този начин посредством този акт котките маркират мебелите като свои. Котешките лапи съдържат ароматни жлези, а драскотините изпускат миризми, които маркират нейната територия. Пухкавата животинка също по този начин поддържа посредством драскане и здравето на ноктите си. Не на последно, място любимецът ви усеща какъв брой доста се дразните, когато драска дивана, и по този метод притегля вниманието ви, когато не го забелязвате.

Така че, с цел да отучите котката да драска дивана, ѝ осигурете други повърхности, където може да упражнява обичаното си занятие. В профилираните ветеринарни магазини продават уреди, които са добре уравновесени и са покрити с материи, които котките обичат да драскат.

 Осигурете драскалка на котката, с цел да не драска по дивана

Поставете уреда наоколо до дивана или до местата, на които любимецът ви обича да се излежава. Котките обичат да маркират територията си, тъй че не поставяйте уреда за драскане в някой далечен ъгъл на стаята, а в центъра на котешкото притежание.

Направете дивана непривлекателно място за драскане. Можете да постигнете това, като употребявате един или повече от следните трикове.

Напръскайте дивана със спрей с мирис на цитруси, тъй като котките имат естествено омерзение към цитрусовите миризми. Използвайте двустранна лента или алуминиево фолио, с които да облепите дивана, до момента в който котката свикне да драска единствено по профилирания апарат.

Ако тези техники към момента не работят на 100%, направете уреда за драскане още по-интересен за любимците ви, като на върха му завържете шнур, на чийто край има завързана дребна топка или котешки играчки. Това ще провокира инстинктите за гонене на любимеца ви и той ще обърне по-голямо внимание на уреда за драскане.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР