Познанството ми с един политик не знам какво може да

...
Познанството ми с един политик не знам какво може да
Коментари Харесай

Гинка Върбакова: Познанството ми с политик не допринася за тази сделка

Познанството ми с един политик не знам какво може да способства за тази договорка. Това разяснява пред Нова Гинка Върбакова , притежател на компанията придобила най-голямото сдружение за електроразпределение в страната ЧЕЗ.

 Дзен спокойствието на държавното управление за ЧЕЗ е необичайно за Трайков
Дзен спокойствието на държавното управление за ЧЕЗ е необичайно за Трайков

Това е сладостен бизнес и Проданов желае по този начин, да му се хариже един натурален монопол

Тя увери, че няма никакви отговорности към Национална агенция за приходите. По думите й всичките и налози са платени. На въпрос допустимо ли е да продаде компанията на трето лице, Върбакова съобщи, че в цялата процедура прецизно се е следяло собствеността на сдружението покупател . Зад сдружението продавач стои чешката страна. Стана ясно, че за чешката страна е доста огромен репутационен риск, в случай че създадат договорка с лице, което има неразбираема благосъстоятелност .

" Имаме опит и потенциал да управляваме такова огромно сдружение като ЧЕЗ България. Още повече, че ние купувае едно развито и работещо сдружение с неговите 3600 чиновници, които ще продължат да работят. Евентуално може да има промени в ръководещите органи на сдружението ", изясни Върбакова.

 Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният притежател
Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният притежател

Залагат акции за заем от банка

Дружеството покупател на ЧЕЗ е новосъздадено, само че зад него стоят другите компании на Върбакова с капитал 100 млн. лева, изясни бизнесдамата.

Относно помощта на милиардера Зденек Земек, Върбакова изясни, че той им е протегнал ръка и е вложил над 32 млн. евро във фотоволтаичните централи - той даде гаранции за покриването на капиталов заем . Словашката пощенска банка застана зад нас и по този начин бяха осъществени централите.

" Обичайна процедура е при подобен тип капиталово финансиране да бъдат залагани акциите на сдружението, което ще придобие тези активи . Това е изцяло познато във финансовите среди практики. В множеството случаи такива капиталови покупко-продажби се случват тъкмо по този метод ", разяснява още Върбакова.

Това значи, че на процедура притежателят на добитите активи е банката.

По мотив познанството й с подалата оставка Теменужка Петкова, Върбакова съобщи, че то е станало инцидентно. " Тя е страховит човек. Благодарение на нея в последните години енергетиката беше заздравена, беше оздравена и тези сериозни моменти, които имаше преди този момент в този бранш, са към този момент минало ".

 Правителството е наясно за ЧЕЗ, счита Крум Зарков
Правителството е наясно за ЧЕЗ, счита Крум Зарков

Според него по този начин действа и се ръководи България, посредством сламени хора, подставени лица и съмнителни милионери

" Тук става въпрос за една чешка компания . Цялата договорка се организира по чешкото законодателство. Цялата договорка и диалози бяха в Прага и българското държавно управление, български министри или български политически лица не са имали безусловно никаква информация за нея. Това е една частна договорка сред две компании ", разяснява още Върбакова.

На въпрос за какво Теменужка Петкова е подала оставка, Върбакова уточни: " Не мога да вляза в тази тематика и да обясня за какво тя подаде оставка. За мен няма спор на ползи. Познанството ми с един политик не знам какво може да способства да тази договорка ".

Припомняме, министърът на енергетиката ТеменужкаПеткова подаде оставката в края на предходната седмица. Енергийният министър се оттсегли, с цел да няма подозрение към договорката и поради околните й връзки с Върбакова. Петрова подава оставката си пред премиера Бойко Борисов, който прое отдръпването й.

 Борисов приема оставката на Теменужка Петкова
Борисов приема оставката на Теменужка Петкова

Това е почтеното и вярното

Преди дни стана ясно, че чешката ЧЕЗ утвърди договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп " .

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия реагира остро на договорката. Червените ще питат чешкото държавно управление по време на визитата на чешкия министър председател у нас поемани ли са задължения от страна на Бойко Борисов за тази договорка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР