Познанията на Бош в електрониката и софтуера са предимство спрямо

...
Познанията на Бош в електрониката и софтуера са предимство спрямо
Коментари Харесай

Бош се прицелва в нов AIoT пазар за милиарди


Познанията на Бош в електрониката и софтуера са преимущество по отношение на съперниците
(снимка: Бош)

AIoT – комбинацията от изкуствен интелект (AI) и интернет на нещата (IoT) – ще сътвори благоприятни условия за пазарен растеж за милиарди, обявиха от немската компания Бош при оповестяване на предварителните финансови резултати за 2020 година

„ Искаме да се превърнем във водеща AIoT компания ”, сподели доктор Фолкмар Денер, ръководител на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH. „ Благодарение на необятните ни знания в тази сфера и на богатия опит в електрониката и софтуера, ние разполагаме с повече преимущества от огромна част от съперниците ни ”, добави той.

За да надгради своя опит в региона на изкуствения разсъдък, при започване на 2017 година компанията сътвори Бош Център за изкуствен интелект (BCAI) – стъпка, която към този момент дава плодове. Само три години след основаването му първичната инвестиция се изплати – приносът на BCAI за финансовия резултат в този момент е към 300 милиона евро.
още по тематиката
В момента в BCAI работят общо към 270 експерти по изкуствен интелект, които създават над 180 плана в региона на подвижността, производството, умния дом и селското стопанство.

Новата дивизия за интердисциплинарни компютърни системи с към 17 000 сътрудници също ще играе значима роля по пътя на Бош към превръщането му в AIoT компания. Тя сплотява създаването на хардуер и програмен продукт за нови архитектури на автомобилната електроника, изясни Денер.

„ Това е нашият портал към един нововъзникващ пазар, движен от по-високи равнища на просветеност в колите ”. Само през втората половина на 2020 Бош завоюва поръчки на стойност към 2,5 милиарда евро за своите автомобилни компютри. Допълнителни покупко-продажби за милиарди ще последват през тази година.

През втората половина на 2020 Бош е спечелила поръчки за 2,5 милиарда евро за автомобилни компютри
(снимка: Бош)

Бош създава AIoT приложения във всички свои бизнес браншове. Един образец е Aviotec, видео-базирана пожароизвестителна система, която употребява изкуствен интелект за разкриване на пушек и пламъци, даже и в случай че единственият светлинен източник е инфрачервена светлина.

Друг образец е апликационната платформа за образна инспекция на елементи, която благодарение на изкуствения разсъдък открива и най-малките повърхностни драскотини. А новия самообучаващ се датчик с AI във фитнес тракерите минимизира латентността и потреблението на сила. Тук интелeктът е вграден в самия датчик (edge AI).

През 2020 година Група Бош реализира позитивен резултат макар въздействието на рецесията с ковид и спада в автомобилното произвеждане. В реалност доставчикът на технологии и услуги се показа по-добре от първичните упования.

По предварителни данни, облагата на Група Бош преди лихви и налози (EBIT) възлиза на близо 1,9 милиарда евро, като маржът на EBIT е към 2,5%. След поправяне на разноските за преструктуриране, предстоящата облага е почти 3,3 милиарда евро – марж от към 4,5%.

Приходите от продажби на Група Бош възлизат на 71,6 милиарда евро: годишен спад от 4,4% след промяна на резултата от курсовите разлики, сочи предварителният отчет на компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР