Познан. Министър-председателят Зоран Заев, министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, канцлерът

...
Познан. Министър-председателят Зоран Заев, министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, канцлерът
Коментари Харесай

„Канал 5“: Зоран Заев участва в съвместна пресконференция с Меркел, Моравецки и Борисов

Познан. Министър-председателят Зоран Заев, министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел и министър-председателят на Република България Борис Борисов дадоха взаимна конференция след края на срещата за Западните Балкани в границите на Берлинския развой в полския град Познан, осведоми македонският ефирен “Канал 5 “ .
В обръщението си към европейските, районните и националните медии, министър-председателят Заев благодари на полските домакини за отличната организация на тази среща, както и за многочислените събития и действия, които я предшестваха, и основателя на Берлинския развой, канцлера Меркел, която, както сподели министър-председателят Заев, без подозрение даде мощен подтик на европейската вероятност на района и районното съдействие.
„ Мисля, че всички би трябвало да се гордеем с постигнатите резултати. Регионалното съдействие закупи ново измерение. Бяха осъществени голям брой планове и бяха стартирани голям брой начинания, които следва да допринесат за икономическото развиване, за увеличение на комерсиалния продан и взаимното по-добро схващане и помиряване. Берлинският развой безспорно потвърди, че спомага за реализирането на стратегическата цел на района - неговата интеграция в Европейски Съюз, само че не трябва да замества процеса на присъединение, а да се добавя с него ”, сподели Заев и добави, че в Познан е имало опция да се направи напречно сечение на постигнатото и да се стартира полемика за бъдещето на процеса.
„ Без подозрение районът от ден на ден става притежател на процеса. Едно от доказателствата за това е, че през идната година беше решено България дружно с Република Северна Македония да ръководят процеса на взаимни семейства на срещата на високо ниво. Това е отлична вест за всички и е доказателство за създаване на добросъседски връзки, изчерпателен политически разговор сред страните и зряла възраст за по-високо равнище на съдействие. Искрено се надявам, че с моя другар и сътрудник, министър-председателят Борисов ще приветстваме взаимно всички министър председатели от Берлинския развой и ще въведем нова процедура за взаимно председателство на държава-членка на Европейски Съюз и една страна кандидатка за участие в Европейски Съюз от Западните Балкани. Това взаимно председателство единствено ще укрепи нашето другарство и ще бъде позитивен образец за бъдещите години на Берлинския развой, " сподели ръководителят на държавното управление на Македония Заев, добавяйки, че е огромна чест, че за първи път от началото на Берлинския развой, страна-членка от Западния Балкан, претендент за участие в Европейски Съюз, като Северна Македония, съпредседател на Берлинския развой и дружно с България да провежда и координира планове за поддръжка на европейските интеграционни политики на района.
Заев акцентира, че в това време тази чест е отговорност и обвързване за поддържане на осъществяването на самодейността.
„ В идващите години нашата визия е, че целият район ще се окаже в по-висок стадий на интеграция в Европейски Съюз. Напредъкът в процеса на присъединение отваря още по-голям капацитет за съдействие и икономическо развиване в района. Убеден съм, че тези цели ще бъдат реализирани ”, сподели министър председател Заев на взаимна конференция с полския министър председател Моравецки, канцлера Меркел и българския министър председател Борисов.
В допълнение, министър-председателят Заев изрази признателност от страна на държавното управление на Македония и от името на народа на страната за новия пакет за съгласуваност, с които Европейската комисия подкрепя политиките на Северна Македония с фонд от 42,7 милиона евро за три огромни плана от огромна значимост за страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР