Позицията ни е, че трябва да е много ясна от

...
Позицията ни е, че трябва да е много ясна от
Коментари Харесай

Богданов: От тук нататък трябва да е ясна датата за присъединяване на България и Румъния в Шенген

Позицията ни е, че би трябвало да е доста ясна от тук нататък коя е точната дата, на която България и Румъния ще се причислят към Шенген , в началото въздушен и морски, и какви са изискванията. Това сподели министърът на стопанската система Богдан Богданов пред  по повод официално известие на уеб страницата на румънското вътрешно министерство, съгласно което България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 година

Разговорите не престават до последния миг, съобщи Богдан Богданов и акцентира, че за България са значими изискванията, тъй като сме изпълнили всичко още през 2011 година, само че все пак дата за присъединение мъчно може да бъде избрана. Според министъра е значимо, че имаме всички причини и сме изпълнили изискванията за присъединение. 

„ По този метод причините на отсрещната страна понижават от ден на ден “, сподели още той и добави, че е все по-трудно за Австрия да държи позицията си за присъединението ни .

Шенген е основен приоритет за държавното управление и няма място за отсрочване и за неизясненост от позиция на това дали България ще стане част, сподели Богданов. Най-добрият вид за България е да имаме едно гласоподаване в този момент с доста ясни условия, при които България ще бъде призната, съобщи още министърът.

Българската стопанска система се развива добре, сега виждаме рекорден растеж на директните задгранични вложения, сподели още министърът на стопанската система.

„ Близо 7 милиарда лв. са вложенията за първите 10 месеца на годината. Това е над 50% повече, съпоставено със същия интервал на 2022 година ”, съобщи Богданов. Той разяснява и капиталово желание за произвеждане на части за електроавтомобили в размер на 600 млн. лв., което се чака да бъде осъществено през 2024 година

„ Отчитаме съответните параметри, терените, на които може да се реализира ”, съобщи министърът.

Богданов регистрира, че през последния месец са утвърдени още 6 приоритетни проекта, 4 от които в Северна България.

„ Имаме вложения в Плевен, Разград, Шумен, Търговище, предпочитани планове от над 100 млн. лева Това са вложители, които към този момент са в България и развиват своя бизнес сполучливо ”, съобщи Богданов.

По думите на министъра България ще дава помощ за капиталови планове до оптимално позволените прагове от страна на Европейска комисия – % въз основата на размера на финансовите разноски.

„ В взаимозависимост от района – сред 30% и 60% страната би могла да даде помощ, с цел да покрие финансовите си разноски съответният вложител ”, сподели Богданов.

Според министъра България е конкурентоспособна, макар неналичието на работна ръка. Затова в тази тенденция е улеснен достъпът до пазара на труда на жители от трети страни.

„ 40-50% от тези фрагменти стартират работа тук и в следствие отиват да работят в друга страна от Европейски Съюз, това е проблем на нашето законодателство, което би трябвало да променим ” , съобщи Богданов.

Той подчертава, че към 100 000 души могат да бъдат непосредствено ангажирани в България. В дълготраен проект приходите би трябвало да се покачват, с цел да могат българите да се връщат в страната и да работят тук, разяснява министърът.  По думите му България е една от първите страни по растеж на приходите. Целта е равномерен спад на инфлацията , сподели Богданов.

Министърът съобщи, че има нанесени вреди от 1 млн. лева на „ Ел Би Булгарикум ” поради погрешно ценообразуване на артикули.

„ Виждаме артикули, които са продавани под себестойност на контракти, които са сключвани с избрани хранителни вериги, което е много притеснително ”, съобщи министърът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР