Позицията на Унгария относно кандидатурата на Швеция за НАТО а

...
Позицията на Унгария относно кандидатурата на Швеция за НАТО а
Коментари Харесай

Туск разкритикува Орбан: Неприемливо е Унгария да бави кандидатурата на Швеция за НАТО

Позицията на Унгария по отношение на кандидатурата на Швеция за НАТО а безусловно неприемлива.

Това съобщи полският министър-председател Доналд Туск, който разкритикува политиката на Будапеща на фона на съвсем двугодишната инвазия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.Ратификацията на Унгария е последната спънка пред участието на скандинавската страна, към което Стокхолм се стреми след началото на спора.

" Неприемливо е, освен от моя позиция, че една страна може да блокира друга, изключително в подтекста на войната с Русия в Украйна ", съобщи Туск, до момента в който приемаше шведския си сътрудник Улф Кристершон във Варшава.

Въпреки че поддържа Стокхолм по принцип, Будапеща удължи процеса, като изиска от Швеция да спре да " очерня " унгарското държавно управление, което е упреквано от критиците си в авторитарност.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че той и шведският министър председател са " подхванали значими стъпки, с цел да възстановят доверието " на 17 февруари.

Орбан също по този начин съобщи, че " разногласието с Швеция върви към привършване " и че Унгария е " на път " да ратифицира търга.

Запитан за тези забележки, Кристершон сподели, че Орбан е по-подходящ да отговори на този въпрос.

" Не знам какво съответно е имал поради той с това. Просто считам, че има мощна воля за завършване на този развой на присъединение към НАТО ", зяави Кристершон.

Шведските управляващи неведнъж са отказвали да водят диалози с Унгария по въпроса за ратификацията, макар че Орбан предложения шведския си сътрудник да " договарят " по въпроса.

След нахлуването на Русия в Украйна Швеция разгласи кандидатурата си за присъединение към НАТО през май 2022 година, по същото време като Финландия, която стана 31-вият член на организацията през април 2023г. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР