Позицията на Движението за права и свободи за европейската интеграция

...
Позицията на Движението за права и свободи за европейската интеграция
Коментари Харесай

Карадайъ: За да има мир, стабилност и сигурност на балканите, държавите трябва да членуваме в общи съюзи – НАТО и ЕС

Позицията на Движението за права и свободи за европейската интеграция на Балканите е ясна още от зората на демокрацията в България.

Това сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на дебатите за проекторешението на Народното събрание по отношение на разширението на Европейския съюз и процеса на договаряния на Република Северна Македония.

След рухването на комунистическия режим в България на Балканите се откриха два модела за решение на междуетнически спорове и проблеми, напомни Карадайъ. И съобщи: „За положително или неприятно на Балканите живеем в мозайка от етноси. По този метод са се формирали и националните ни страни, че националните ни политики са ни заставили и са ни сложили в обстановка да живеем с чувството, че всеки граничи със себе си.“.

Но ние от Движението за права и свободи към този момент 32 години водим една и съща политика, политика на заедността, не на опълчването, а на зедността. За да можем да преодолеем наслоените исторически разлики, които в множеството случаи употребяваме за опълчване, акцентира водачът на Движение за права и свободи.

Ние от Движението за права и свободи считаме, че с цел да има мир, непоклатимост и сигурност на Балканите, би трябвало да членуваме в общи ценностни съюзи като НАТО и Европейския съюз, безапелационен бе Карадайъ.

Така направихме и за България. Още през 91-ва година от тази естрада нашият почетен ръководител – тогава ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган, зададе посоката и задачите на България, а точно: участието в Европейския съюз и в НАТО. По същия метод, водени от философията на заедността и добросъседските връзки, ние постоянно сме споделяли и сме били поредни в тази своя позиция, че Балканите би трябвало да членуваме в общи съюзи. Не да издигаме стени по сред си, а да отстраняваме бариерите, акцентира водачът на Движение за права и свободи.

Така се случи и по съответната тематика, по съответните въпроси които по един или различен метод двете страни Р Северна Македония и България трябваше да ги решаваме последните години. Тази ни е била позицията и от 2017-18-19 година и до момента. Сега сега имаме един добър късмет да създадем една огромна крачка в тази посока, тъй като съгласно нас всички Балкански страни би било добре да бъдем членове на НАТО и Европейския съюз, сподели още Мустафа Карадайъ.

Докато Балканите имаме проблеми и Европа ще има проблеми. Този въпрос не е единствено наш, този въпрос е и европейски. И в този момент имаме шанса да създадем една огромна крачка, не да употребяваме тези тематики за делене и опълчване вътре в обществото в България, не да употребяваме тези тематики за разделяне и опълчване сред съседите. А да употребяваме шанса за обединяване, ценностно обединяване в ценностни съюзи, евроатлантическите съюзи, безапелационен бе той.

Изпълнителната власт не направи нищо по въпроса в последната година и в последните 6 месеца най-много. Затова ние от Движението за права и свободи взехме решение да поемем нашата отговорност и да внесем тематиката за разглеждане в Народното събрание при първия вероятен, комфортен политически миг. Момент, в който да не се смесва тази тематика с други тематики, тъй като е доста значима, сподели Мустафа Карадайъ. И добави: „Да не се смесва тази тематика с тематиката за рухването на държавното управление, тъй като това държавно управление се самосвали.“.

Тази коалиция толкоз разнородна и идейно, и ценностно, че нямаше по какъв начин да удържи това болшинство във времето. И с цел да не се смесват тези две тематики, ние взехме решение, че след вота незабавно би трябвало да сложим в дневния ред на Народното събрание и на обществото тази тематика. Още от в този момент желая да благодаря на всички, които стигнахме до концепцията, че този въпрос би трябвало да откри решение в този момент и да не се отсрочва, заключи Карадайъ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР