Позицията на България относно напрежението между Русия и Украйна е

...
Позицията на България относно напрежението между Русия и Украйна е
Коментари Харесай

Кирил Петков: България има силен глас в НАТО и ЕС

Позицията на България по отношение на напрежението сред Русия и Украйна е недвусмислена, съобщи министър председателят Кирил Петков пред Би Би Си в отговор на въпрос за опитите на съветския президент Владимир Путин да откри слаби места измежду членовете на НАТО:

„ Ние имаме мощен глас в НАТО и Европейския съюз. България е доста предсказуем член на НАТО и не мисля, че думата „ уязвимост “ въобще може да бъде свързвана с нас “.

В изявлението за рубриката на Би Би Си Hardtalk министър председателят уточни, че в случай че Москва отговори с ограничавания в региона на енергетиката при положение на нови западни наказания, това може да се окаже проблем за България. Той добави, че е разискал с Европейската комисия проект за деяние в такава обстановка:

„ Ако този доста неприятен сюжет се реализира, ние ще се оправим, само че ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще би трябвало да направи изключение единствено за този интервал този път “.

„ България към момента е чист експортьор на електрическа енергия и може би за къс интервал може да има спирания. В момента доста бързо построяваме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво. Тази връзка е с най-голям приоритет, чакаме да се случи в идващите 4-5 месеца. Активно се опитваме да понижим тези опасности, само че е значимо да се означи, че те би трябвало да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО “, сподели още Кирил Петков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР