Позицията на България е категорична - европейската интеграция е най-добрият

...
Позицията на България е категорична - европейската интеграция е най-добрият
Коментари Харесай

Желязков: Евроинтеграцията е най-добрият отговор на рисковете за сигурността в региона на река Дунав

П озицията на България е безапелационна - европейската интеграция е най-хубавият отговор на рисковете за стабилността и сигурността в района на река Дунав.

(*Видеото е архивно)

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в изявлението си пред участниците в Деветата конференция на ръководители на парламенти в границите на австрийското председателство на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за района на река Дунав (EUSDR), оповестиха от пресцентъра на българския парламент. Желязков направи изявление по една от главните тематики на форума - „ Сигурността в района на река Дунав “.

" България интензивно поддържа присъединението към Европейски Съюз на страните от Западните Балкани и източноевропейските сътрудници в сходство с правилото на личните заслуги ", акцентира Росен Желязков.

Според него с придвижване на интеграционните процеси ще се открият нови благоприятни условия за резултатно съдействие в границите на Стратегията на Европейски Съюз за района на река Дунав. Ще се подобрят опциите за осъществяване на взаимни интервенции, разбор на риска, образование на специалисти и основаването на нови и по-ефективни координационни центрове, посочи ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков акцентира, че са нужни мощни послания от страна на Европейски Съюз за единение в поддръжката за Украйна. Европейски Съюз следва да продължи да дава на Украйна и нейния народ цялата нужна политическа, финансова, икономическа, филантропична, военна и дипломатическа поддръжка, добави той.

" Темата за сигурността в Дунавския район изисква още веднъж и още веднъж да повторим - чакаме бързо реализиране на единодушие по Фонда за подкрепяне на Украйна в границите на Европейския инструмент за мир ", уточни ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков означи, че ракетните и безпилотни офанзиви против дунавските пристанищни градове са изцяло неприемливи и водят до в допълнение ескалиране на напрежението, опустошения, цивилни жертви и възпрепятстване на търговията със зърно. Категорично поддържаме визията на австрийското председателство, че е належащо да се разшири потенциалът на украинските и румънските дунавски пристанища и да се възстановят вредите, породени от съветските набези, акцентира той.

" През последните години тематиката за сигурността доби нови притеснителни измерения - продължаващата нападателна война на Русия против Украйна, многократните военни удари по дунавска пристанищна инфраструктура и опасността за свободата на корабоплаването по река Дунав, екологичната опасност за дунавската екосистема ", уточни Росен Желязков. " Това е тласък за решителни и непоколебими дейности от наша страна, а отговорът ни би трябвало да бъде бърз и безапелационен ", съобщи още той.

Конференцията на ръководителите на парламенти в границите на Стратегията на Европейски Съюз за района на река Дунав (EUSDR) е конгрес за продан на информация и опит, който дава опция на националните парламенти да употребяват цялостния капацитет на европейската тактика за Дунавския район. В рамките на форума през вчерашния ден Росен Желязков организира срещи с ръководителя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка и с ръководителя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР