Позицията, която президентът Радев изрази, че давайки оръжие на Украйна,

...
Позицията, която президентът Радев изрази, че давайки оръжие на Украйна,
Коментари Харесай

Петков и Василев: Позицията на Радев е позорна, подкрепяме даване на оръжие за Украйна

Позицията, която президентът Радев изрази, че давайки оръжие на Украйна, ние продължаваме войната, е позорна . Защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този спор. Аз считам, че Украйна ще победи в този спор и ние би трябвало да й помогнем да го направи .

Това разгласи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев , който дружно с премиера Кирил Петков даде брифинг във връзка със спрените газови доставки от Русия.

" Алтернативата е първо Украйна, а след това и цяла Източна Европа да станат феодални добавки . Ние от това държавно управление няма да го допуснем. България няма бъде ничии васал ", добави Василев.



Той се върна обратно в историята, с цел да поддържа теорията си, че не е изключено страната също да стане жертва на съветските упоритости .

" Във Втората международна война България не афишира война на Съюз на съветските социалистически републики и подържа дипломатическа позиция. Не изпраща войски на фронта, само че все пак Русия влиза с армия у нас. Политиката да стоим и да се преструваме, че няма агресор не работи. Не търсим спор или война, само че когато войната пристигна на нашия предел ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това би трябвало да е ясно на безусловно всеки агресор, без значение кой е той . Мачът, в който някой се пробва да ни споделя какво да вършим и да ни изнудва и насилва - завърши ", безапелационен бе Асен Василев.

„ Продължаваме Промяната “ ще поддържа военно-техническа помощ за Украйна " , разгласи от своя страна министър председателят Кирил Петков. Той добави, че това решение е взето на съвещание на Изпълнителния съвет на партията нощес и ще бъде подкрепено в Народното събрание.

Запитан по какъв начин ще продължи работата на ръководещата коалиция при очевидните другия сред четирите партии, министър-председателят съобщи, че ги сплотява " българският интерес " .  " Може да е със кавги и рецесии, само че съумяваме да напредваме. Правителството не пада, макар прогнозите, които се вършат всеки месец. Имаме почитание едни към други и би трябвало да намерим българския интерес, за който да работим. Ако това не се случи, държавното управление ще спре да съществува ", изясни Кирил Петков.

Темата за спрените газови доставки

" Ще пазиме българския интерес постоянно. Това значи самостоятелна България, свободна и просперираща ", съобщи още Кирил Петков. " За страдание в близкото минало Русия ние третирала като пета колония . Ние имаме доста политически и стопански кръгове, които пазят нейните ползи. " Продължаваме промяната " обаче ще отбраната единствено българските ползи ", безапелационен беше той.

Той е уверен, че зад съветските ползи у нас стоят " трите изхарчени милиарда за " Турски поток " . " Както, и предлагането за газова централа, и отхвърли ни от азерски газ, и забавянето на гръцката връзка над 10 години. Последните три месеца тази връзка бе издигната доста повече в сравнение с за години ", посочи още министър председателят.

Спирането на газа е едностранен акт, с който е нарушен договорът, уточни Асен Василев. " Защото " Булгаргаз " са създали заплащането, а " Газпром " са спрели газа все пак. Имаме една страна, която е неточна и друга, която е изправна. Не можем да кажем, че това ни учудва. Започнахме още през февруари подготовката за това ", разяснява още вицепремиерът.

По думите му сега България може да доставя към 20 милиарда кубически метра газ от Гърция и Турция . " При това без прословутата гръцка връзка. 2 млрд през Кулата - Северокасто и още 17-18 милиарда през интерконекторите, които имаме с Турция. Потреблението на България е сред 3 и 3,5 кубични метра, т.е. да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ е смешно ", безапелационен бе Василев. Проблем с физическите доставки на газ сега нямаме, увери той.

При най-лошият сюжети повишаването на газ ще бъде най-вече с 20% , пресметна Асен Василев. А Кирил Петков добави, че азерският газ е 4 или пет пъти по-евтин от сегашната цена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР