Позицията, гласувана от Министерския съвет, която президентът Румен Радев е

...
Позицията, гласувана от Министерския съвет, която президентът Румен Радев е
Коментари Харесай

Натовски камуфлаж, евразийска същност. Какви са реакциите след отказа на Радев да участва в срещата на НАТО

Позицията, гласувана от Министерския съвет, която президентът Румен Радев е следвало да отбрани на срещата на върха на НАТО във връзка с войната на Русия против Украйна , не се разграничава от до момента заявяваната.

Тя включва препотвърждаване на военната поддръжка за Киев, както и разбирането, че Украйна не би трябвало да бъде принуждавана да се отхвърля от свои територии в името на постигането на мир.

Това излиза наяве от известие на държавната пресслужба, изпратено в петък. То идва, откакто ден по-рано Радев на НАТО с аргумента, че не е склонен с позициите, утвърдени от служебния кабинет, които ще следва да поддържа от името на България.

Последваха апели на " Възраждане " и вицепрезидентката Илиана Йотова държавното управление да разгласява утвърдените позиции, макар че документите са класифицирани.

В същото време от ПП-ДБ разясниха, че с това си деяние Радев смъква " натовския камуфлаж " и показва " евразийската си същина " на " пропутински политик ".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче не разяснява всъщност отхвърли на президента, като сподели единствено, че не знае каква е повода за него. Лидерът на " Величие " Николай Марков пък сподели, че решението на Радев е било съответно.

Предишните няколко Народното събрание одобриха решения, с които България осъди военната експанзия на Русия и изпрати военна помощ на нападнатата от нея Украйна.

Румен Радев обаче се опълчва на помощта и, които съответстват с позициите на Кремъл - че даването на военна поддръжка за Киев единствено удължава спора, както и че последователите на подпомагането на украинската опозиция са " войнолюбци ".
Защо позицията не може да бъде оповестена
Въпреки че служебното държавно управление неколкократно подсигурява, че позицията, направена за срещата на върха на НАТО, не излиза от рамките на гласуваното от Народното събрание, ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов още в четвъртък изиска тя да бъде оповестена.

В петък депутатът от партията Цончо Ганев още веднъж повтори настояването. За същото настоя и вицепрезидентката Илияна Йотова .

" Надявам се всички да забележим какво написа в този текст и да разберем за какво той по никакъв метод не беше съветван авансово с президента, за какво има запаси да бъде показан и пред Народното събрание ", сподели Йотова.

По-рано същия ден министърът на защитата Атанас Запрянов, че позицията по нищо не се разграничава от към този момент изразяваните - че България продължава да осъжда съветската военна експанзията и е " за " военнотехническа поддръжка за Украйна.
 Министърът на защитата Атанас Запрянов
Той сподели и че позицията няма по какъв начин да бъде оповестена, тъй като в нея има и секретна информация.

" Съдържа проекти за защита, оценка по какъв начин се извършват, оценка на рисковете, някои от тях са с най-високия конфиденциален гриф. Това са документи, които в продължение на цяла година са подготвяни за срещата на високо ниво ", сподели Запрянов.
Какво обаче написа в документите
Само няколко часа по-късно от Министерския съвет изпратиха известие до медиите, в което беше систематизирана позицията, без да се разкриват самите класифицирани документи.

От известието излиза наяве, че Радев е трябвало да следва линия, на която самият той се опълчва. Например, позицията на България и на срещата на НАТО остава, че страната е за препотвърждаването на поддръжката на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, както и с образование на украински военни отвън територията на Украйна. Радев неведнъж е казвал, че е срещу такава помощ за Киев.

" Страната ни твърдо поддържа Украйна в нейната обективна идея да отстоява правото си на независимост и самостоятелност и независимо да избира личните си гаранции за сигурност. Мирен излаз от войната не може да бъде за сметка на териториалната целокупност на Украйна ", се споделя още в известието на държавния пресцентър.

За съпоставяне, Радев е казвал, че украинският полуостров Крим е съветски, макар че той беше високомерен в нарушаване на интернационалното право и макар че България и Европейски Съюз оповестиха анкесацията му за противозаконна.

Не се планува и никакво разискване на изпращане на български войски в Украйна, показват от служебния кабинет. Това още веднъж е измежду подвеждащите изказвания, които.
Какви са политическите рекации
Пръв измежду политическите лица по тематиката се изрече ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски , който е глобен от Съединени американски щати и Англия за корупция. В последните две години той интензивно заема позиция против съветската военна експанзия.

Пеевски разкритикува Радев, като сподели, че той обслужва непознати, а не националните български ползи, а изявленията му са подчинени на " зависимости и връзки на Изток ".

В четвъртък някогашният народен представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също разяснява отхвърли на Радев, като сподели, че съгласно него е вярно Радев да не участва на форума. Причината, по думите му, е, че той " постоянно е обслужвал ползите на Путин, саботирайки по всевъзможен метод дейната роля на България в поддръжката към Украйна да отблъсне съветския агресор ".

" Радев постоянно е бил пропутински политик с натовски камуфлаж. Жега е и през днешния ден още веднъж е решил да смъкна натовския камуфлаж, с цел да стане лъсне изпод евразийската му същина ", написа Мирчев във Facebook.

От своя страна водачът на ГЕРБ Бойко Борисов не разяснява дейностите на Радев всъщност, като сподели само, че самият той постоянно е ходел пред " камината " в Белия дом, само че не знае за какво президентът е отказал. По-рано той загатна, че Радев би трябвало да участва на събитието във Вашингтон.

Лидерът на " Величие " Николай Марков пък дефинира решението на Радев като вярно. По-рано от партията му опазиха позицията, че не Радев, а министър председателят Главчев би трябвало да отиде на срещата.

Срещата на върха на НАТО е значима, защото на нея се чака НАТО да поеме координацията на доставките на оръжия за Украйна. Тя ще се организира от 9 до 11 юли във Вашингтон.

Първоначално от служебното държавно управление не желаеха да решат кой да съставлява България на форума и желаеха решение на Народното събрание. На председателски съвет обаче беше решено, че това остава въпрос за Министерския съвет (МС).

Впоследствие Министерски съвет предложи и Радев, и Главчев да отидат, а делегацията да се управлява от Радев. Той обаче отхвърли.

Българската конституция планува страната да бъде представлявана на интернационално равнище от изпълнителната власт, чието лице сега е точно служебният министър председател Главчев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР