Позиция на заместник-председателят на ВМРО Красимир Богданов по повод инцидента

...
Позиция на заместник-председателят на ВМРО Красимир Богданов по повод инцидента
Коментари Харесай

Красимир Богданов, ВМРО: Антибългарската политика на властите в Северна Македония наподобява нацистки геноцид

Позиция на заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов във връзка случая с македонския българин Томе Блажески

 

Граничните управляващи на Република Северна Македония без всякакво съображение държаха с часове наред на границата с България изявения македонския българин Томе Блажески. У него са открити 9 български книги, като 5 от тях са написани на формалния език на РСМ. Блажески се връща от посещаване в Брюксел, където показва пред евродепутатите тежкото състояние на българите в Северна Македония. Пристига на летище София и след престой в България отпътува за границата. При прекосяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Делчево “ е арестуван за няколко часа. Впоследствие е освободен, а посочените книги са иззети.

Томе Блажески е ръководител на съдружие „ Цар Борис III “. Срещу офиса на същия клуб в гр. Охрид преди време беше осъществен терористичен акт, обвързван със пукотевица и мятане на камъни, а преди този момент и други набези. На 19 януари предходната година грубо беше пребит секретарят на клуба Христиан Пендиков. Българският културен клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля пък беше запален. След тези откровени атентати на никой от причинителите не е наложено съществено наказване. Точно противоположното, двата български културни клуба публично са неразрешени и закрити с решение на македонския парламент.

Всичко това е вследствие на безобразно слабата ни външна политика по повод правата на българските общности зад граница. Теми като „ Шенген “, „ Еврото “, „ Украйна “ изместиха значимото обвързване България да бъде бранител на своите - на всички хора с българско съзнание без значение къде живеят. Това безучастие насърчи РСМ да премине в нахлуване. Споменатите образци на свирепост, вандализъм и ненавист към всичко българско нямат аналог в нито една модерна европейска страна. Те наподобяват методите на нацисткия геноцид през 30-те и 40-те години на XX век. Забраняването, отнемането и изгарянето на книги е детайл на тъкмо тази политика.

Нещо повече, насърчаваната от управляващите в Скопие политика на македонизация към този момент се организира на българска територия. През есента на 2022 година в Благоевград беше открит Македонски културен клуб „ Никола Вапцаров “ - Благоевград, в наличието на водача на партията, която се бори за македонско национално единение Християн Мицкоски. Същият, както и настоящият президент Пендаровски в скорошните си предизборни речи оповестиха, че ще се борят за правата на потиснатото и измъчвано македонско малцинство в България. Подпомагана от Скопие, възобнови активността си и противозаконната сепаратистка организация ОМО Илинден - Пирин, която следва да организира Всемакедонски събор в чест на Яне Сандански гр. Мелник. И тук е апогеят на безидейността на досегашната, а вероятно и бъдеще „ Сглобка “, която разрешава провеждането у нас да се организират антибългарски сборища, а не подхваща нищо за отбрана правата на македонските жители с българско съзнание.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР