Позиция на групата на общинските съветници от БСП в ОбС-Ямбол:Уважаеми 

...
Позиция на групата на общинските съветници от БСП в ОбС-Ямбол:Уважаеми 
Коментари Харесай

БСП-Ямбол: Наредбата за стимулиране на младите хора в града е в ущърб на родените и израснали в Ямбол

Позиция на групата на общинските съветници от Българска социалистическа партия в ОбС-Ямбол:
Уважаеми  съграждани,
На 29 юни 2023 година, в 58-ото съвещание на Общински съвет – Ямбол, бяха импортирани и гласувани Наредба за стимулиране на млади фамилии, с цел да изберат град Ямбол като място за живеене, за реда, изискванията и ограниченията за подпомагането им, както  и едно предложение  на кмета Валентин Ревански за смяна в настоящата към сегашния миг транспортната скица в града.
Идеята да се подхващат ограничения за привличане на младежи в нашия град и те да бъдат арестувани като икономическо интензивно население е добра и дава вяра в вероятност за развиването на общността ни. За страдание, тези положителни планове са декларирани в една  Наредба, цялостна с  доста неясноти и пропуски, които сигурно ще я трансфорат в неработеща.
Съществен минус е, че тази Наредба директно дискриминира младежите на възраст сред 18 и 35 години, останали да живеят в Ямбол, по отношение на привлечените, за които ще се обезпечават по-добри условия на живот. За родените и избрали  да живеят в родния си град,  съгласно признатата през днешния ден Наредба от монолитното болшинство зад кмета, няма да има  привилегии, няма да им се възвръща импортиран налог за неподвижен парцел или за лично моторно транспортно средство, няма да имат право на гратис паркомясто, нито на безвъзмездна карта за прилагане на плувен басейн, за визити на баскетболни и футболни мачове или за културни мероприятия. Според внесената  Наредба  те няма да имат никакви права върху придобивките, с които ще се употребяват техните връстници, тези младежи, които може би ще решат да се открият за малко или за по-дълго в Ямбол. 
Защо ощетени трябва  да са нашите младежи, родени и израснали в Ямбол, основали фамилии и почнали работа или собствен бизнес? Заради това, че са останали в града, поради това, че заплащат налози в нашата община или тъй като са създали „ грешката “ да се родят и да останат в този град?! 
У нас, общинските съветници от Общинската организация на Българска социалистическа партия, които гласувахме с „ въздържал се “,  се затвърди мнението, че това е поредната  концепция -  част от   пиар акциите на кмета, ориентирана към  представянето му  в предстоящите  избори за локални органи на самоуправление. Да, ние сме уверени, че тази Наредба няма да проработи и ще бъде забравена доста бързо тъй като е нефункционална, тъй като препоръчаните придобивки в нея  са за период от три години и не дава никакви гаранции, че по-късно тези привлечени младежи няма да изоставен общината. Предложената наредба  има  механически неизчистени процедури, неразбираемо дефинирани взаимоотношения, нито има гаранции за подкрепяне на тяхното трудово присъединяване. Така дефинираните текстове в Наредбата не могат да подсигуряват за града ни дълготраен ефект  от използването ѝ. Според нас кратно срочният резултат, неналичието на оценка за влияние и изчезналият разбор на планирани резултати  са  единствено опит за позициониране в конкуренцията за идните кметските избори на есен.
Българска социалистическа партия е обществена партия, която постоянно кардинално е била срещу това да се дават неизпълними обещания и да се лъжат  младежите, с цел да бъдат привлечени в града, а локалните - искрено да бъдат  дискриминирани.
Затова заявяваме:
Водени от концепцията да подпомогнем реализацията на всяко едно положително желание, считаме, че в тази Наредба би трябвало да бъдат импортирани избрани корекции и предложихме да се  сътвори комисия, която до два месеца да събере  всички хрумвания за смяна на текстовете.  Предложението ни не беше признато, което демонстрира липса на предпочитание у ръководещите за спор в името на младежите на Ямбол. 
Готови сме да подкрепим работещи оферти, а не симулации на положителни планове и частни пиар акции.
Като т. З от 58-ото съвещание беше прегледано още едно оферти на кмета Валентин Ревански, което  общинските съветници от Българска социалистическа партия в Ямбол не поддържаха. 
През 2020 година се сътвори времена комисия по превоз към Общински съвет Ямбол, която имаше за цел да изготви отчет за положението на публичния превоз  в града. Тя направи всички старания и събра всички отзиви на заинтригуваните страни - жители, общинска администрация и транспортьор. Тогава краткотрайната комисия имаше време да пита всички заинтригувани страни и постигнахме единодушие в целия общински съвет по организацията на един в действителност работещ градски превоз. Приехме нова транспортна скица, с която жителите на Ямбол бяха съгласни и с която оттогава до в този момент привикнаха. При актуалната промяна  това не се случи, никой не беше питан, никой не разбра предварително  за това еднолично решение на кмета и какво го постанова.
Предложението на кмета на Ямбол за смяна в транспортната  скица планува редуциране  броя на курсовете  и промени в началния час, анулация на изключителното Коледно и Великденско маршрутно разписание, както и сезонните и празнични курсове  по някои от линиите. Силно се редуцира броят на досегашните курсове на всички автобусни линии. От 302 курса в денонощието след приемането на новата транспортна скица се редуцират 57, като най-засегнати са линиите 1,2 и 5. Поради отпаднала нужда се закриват 10 автобусни  спирки, които засягат маршрутни линии 13,5,16 и 23.
А  жителите на Ямбол би трябвало да са изцяло наясно за това, че:
1.       Курсовете по линиите 1, 2, 5 и 16 ще бъдат с по 8 броя по-малко в денонощието;
2.       Автобус № 16 няма да прави повече транспорт на пасажери до село Кукорево, а това ще затрудни и напредването на пасажери до Гробищния парк;
3.       Абсолютно нелогично от 3 на 2 курса  в събота и в неделя са понижени рейсовете по линия № 18 до Гробищния парк, когато има максимален пътникопоток;
4.       Не се планува автобусна линия до обект „ Нова болница “,  а чакаме тази година той да бъде завършен;
5.       Закриват се автобусните спирки „ Христо Смирненски “  и тази до ХЕИ, „ Пожарна “ и „ Кварта “ за автобусна линия № 5. Автобусните  направления по линии 1 и 5 се връщат към предходния им вид. Заинтересованите от маршрута на рейс № 23 би трябвало да са готови за това, че  спирките „ Моста “ и „ Лозя “ също се закриват. 
Създава се неприятното усещане, че Общинската администрация и в частност кмета,  пазят позициите на бъдещия концесионер, за сметка на дължимата поддръжка за нашите съграждани. Общественият превоз в нашата страна се смята за нужна обществена услуга, от която с преимущество се употребяват възрастните, децата и обществено слабите лица. Тя е субсидирана активност във всяка общинска администрация. За нея се плануват нужните средства в бюджета. 
С  идното редуциране,  препоръчано от кмета господин Ревански, още веднъж ще се  основат проблеми за напредване на избрани групи от нашите съграждани, които по принцип са най-уязвими здравословно, финансово и възрастово.
И още веднъж ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия Ямбол, водени от правилото за обществена справедливост  и в желанието си да бъдем единствено и само потребни за нашите съграждани  пазиме техните изконни придобивки, права и по-добро качество на живот в Ямбол. 
Ние сме уверени, че нашите съграждани имат потребност от поддръжка и схващане на техните проблеми, само че те не се вземат решение единствено от красивия екстериор на града ни и новите монументи в него, а от верния и държавнически метод в решението на техните ежедневни житейски проблеми.
                                                                                
Групата на общинските съветници на БСП-Ямбол
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР