Позициите във Вашингтон спрямо китайското приложение се изострят С повече

...
Позициите във Вашингтон спрямо китайското приложение се изострят С повече
Коментари Харесай

САЩ са вдигнали мерника на TikTok - ще се стигне ли до пълна забрана

Позициите във Вашингтон по отношение на китайското приложение се изострят

С повече от 1 милиард дейни консуматори, няма подозрение, че TikTok е измежду най-популярните обществени мрежи сега. Особено за младите консуматори.

В Съединени американски щати обаче има някои други, които смятат приложението не просто за нещо нездравословно, а за средство, което може да заплашва националната сигурност.

Така в края на 2022 година Сенатът единомислещо одобри решение за възбрана на федералните чиновници да употребяват TikTok на всички държавни устройства. Мярката е препоръчана от републиканския сенатор Джош Хоули и идва откакто Държавния департамент и Министерството на вътрешната сигурност към този момент не разрешиха на свои чиновници да употребяват приложението заради опасения за сигурността.

До този миг същото са създали и администрациите на общо 22 американски щата и над 20 университета в цялата страна. На територията на образователните заведения студенти, преподаватели, чиновници и гости нямат достъп до видео платформата през WiFi мрежите, а на всички е предложено да отстранен приложението от персоналните си устройства.

Притесненията са свързани най-много с хипотетичните връзки на компанията, която стои зад TikTok - ByteDance, с ръководещата в Китай комунистическа партия.

" TikTok е задната врата, през която Китай влиза в живота на американците. Това е опасност за неприкосновеността на персоналния живот на нашите деца, както и тяхното психологично здраве ", написа сенатор Хоули в Twitter. " Смятам да предложа законодателство, което да забрани приложението на територията на цялата страна. "

При над 130 милиона консуматори в Съединени американски щати, триумфът на сходно начинание би бил сериозен удар за ByteDance. Особено на фона на това, че приложението към този момент бе неразрешено в Афганистан, Армения, Азербайджан, Пакистан, Сирия и Индия.

През лятото на 2020 година Индия отряза достъпа на 59 китайски приложения, в това число TikTok, WeChat, Weibo и QQ. По това време TikTok има близо 200 милиона консуматори в Индия и бе най-големия пазар, наред със Съединени американски щати.

Причината за решението на държавното управление в Ню Делхи се оказаха терзания по отношение на опасност за " суверенитета и териториалната целокупност " на фона на обичайното районно съревнование сред Индия и Китай.

Подобно е ситуацията и със Съединени американски щати.

" Имаме доста съществени опасения за нашата национална сигурност ", сподели предишния месец шефът на ФБР Кристофър Рей. " Това включва опцията китайското държавно управление да употребява TikTok, с цел да управлява събирането на данни от милиони консуматори. "

Дебатът във връзка с националната сигурност и ролята на приложения като TikTok идва в интервал на засилена конкуренция сред Съединените щати и Китай в региона на шпионажа, събирането на данни и новите технологии. Така че натискът против ByteDance не трябва да бъде изненада, изключително имайки поради, че други софтуерни компании от Китай като Huawei към този момент бяха подложени на редица рестрикции в Съединени американски щати. 

Макар и ByteDance да е частна компания, която е 60% благосъстоятелност на интернационалните вложители, нейната централа е в Пекин, а в борда на шефовете ѝ е висшият член на комунистическата партия У Шуганг, който на два пъти е бил министър на културата и има богат опит с пропагандата, регулирането на интернет и налагането на цензура.

Присъствие на сходен човек не е нещо извънредно за огромна софтуерна компания от Китай и съставлява гаранция за придържане към партийните полезности и идеология.

В случая наличието на У и близки до него хора значи, че държавното управление има евентуален надзор и достъп до TikTok, а от там и световна база данни за потребителите, в това число и сензитивна информация за тях.

Не че не е необятно публикувана процедура обществените мрежи да събират персонални данни, само че тук става въпрос за евентуално следене на политически дисиденти и критици на режима в Пекин или оказване на въздействие върху публичното мнение посредством държавно следени акции за разпространяване на подправени вести и дезинформация.

Ръководството на ByteDance отхвърля всяка опция за сходни действия, макар че през декември признаха, че са уволнили четирима свои чиновници от Китай и Съединени американски щати, които са получили непозволен достъп до персоналните данни в TikTok на двама американски публицисти от Financial Times и BuzzFeed за да бъде локализирано тяхното местоположение през IP адреси.

Така за да успокои Вашингтон, още през предходната година ByteDance реализира съглашение с софтуерния колос Oracle от Силициевата долина и сега се прави процедура по прекачване на цялата база данни от американските консуматори към сървъри следени от трета страна и надалеч от обсега на китайското държавно управление.

Това обаче надали ще бъде задоволително.

Още през 2020 година някогашният президент Доналд Тръмп опита да принуди ByteDance да продаде всички свои американски активи в опит да изгони компанията от страната и да смъкна приложението от всички онлайн магазини. Съдилищата блокираха тези старания, а след това Джо Байдън анулира изпълнителната заповед на своя предходник.

Сега наподобява, че в Конгреса има консенсус във връзка с TikTok и натискът върху ByteDance се усилва.

Източник:
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР