Появиха се въпроси - защо преболедувалите преди повече от 6

...
Появиха се въпроси - защо преболедувалите преди повече от 6
Коментари Харесай

Срок на валидност: Продължителността на сертификата е разгламентирана в заповедта

Появиха се въпроси - за какво преболедувалите преди повече от 6 месеца получават документи, съгласно които срокът им на годност е изминал, а пък от здравното министерство оповестиха, че ще са годни за година. Така е, тъй като удълженото деяние на документа важи единствено в България със заповед на здравния министър, а документите се издават по европейски пример, където приетият период е до 6 месеца.

Какво би трябвало да знаем - зеленият документ за преболедували у нас важи една година след регистрирането на болестта и с това би трябвало да са наясно и притежателите, и проверяващите.

За да отиде на следващия ден на работа, Венцислав би трябвало да има зелен документ. Такъв се изисква, тъй като работи в областта на услугите. Той е преболедувал коронавирус предишния декември и до този миг е спокоен, тъй като срокът на документите за преболедували беше продължен със заповед на министър Стойчо Кацаров от 6 на 12 месеца. Документът, който се генерира от системата обаче гласи друго и в случай че му създадем инспекция през приложение, излиза, че документът на Венцислав е изминал.

" Проверих, че е до юни месец, а по принцип се води, че е за една година, и по какъв начин в действителност би трябвало да постъпя – какво би трябвало да направя? ", попита Венцислав Ковачев.

Ако работодателят не признае документа, единственият вид пред Венцислав е на следващия ден да си направи антигенен тест.

" Не знам какво ще върша, би трябвало това да се промени, с цел да мога да си направя правилния документ ", добави Венцислав Ковачев.

От РЗИ-Пловдив също се позоваха на заповедта на здравния министър.

" Според мен, даже да имат документ, на който е написана дълготрайност на неговата годност 6 месеца, би трябвало да се приложи точката от заповедта на министъра, където се споделя, че лица, които са преболедували, могат да се употребяват с правото на този документ в границите на една година ", сподели още доктор Сийка Димчева, шеф на РЗИ-Пловдив.

От " Информационно обслужване " обясниха за " По света и у нас ", че срокът, записан в документа, не може да се поправя, защото документът е по европейски пример.

Въпреки че на някои преболедували при сканиране на QR кода излиза, че документът към този момент е недействителен, това не би трябвало да тормози нито притежателите на документа, нито проверяващите. Валидността на документа остава една година от регистрирането на позитивния тест.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР