Появата на по-заразния вариант на коронавируса Омикрон и непостигнатият в

...
Появата на по-заразния вариант на коронавируса Омикрон и непостигнатият в
Коментари Харесай

Омикрон донесе на Европа още една пандемична Коледа

Появата на по-заразния вид на ковид Омикрон и непостигнатият в множеството страни групов имунитет сложиха под въпрос вярата в Европа, че единствено 2020 година ще бъде изпратена под знака на ограничавания.

В сряда за " още една Коледа в пандемичен режим " говореше и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя съобщи, че Омикрон се чака да господства в Европейски Съюз още в средата на януари макар относително високия (средно 66%) дял на имунизирани. Причината е ненапълно, че този вид заобикаля отчасти отбраната, предоставяна от считаните за избавление от пандемията препарати.

Сигнал за това бе паниката във Англия, където инфектираните може да са стотици хиляди дневно, и континентална Европа реагира, с цел да избегне лична злополука. Само за последните 24 часа Нидерландия разгласи локдаун, Гърция направи влизането без тест невероятно, а Дания затвори заведенията.

Южноафрикански изследвания () и други проучвания към този момент сочат, че той по-лесно заобикаля съществуващите ваксини, въпреки че предизвиква и по-леко протичане на заболяването. Тревогата в Европа е, че здравната система няма да се оправи с хилядите признати в болница, предстоящи, когато Омикрон усъвършенства всички върхове по заболеваемост, без значение дали разновидността носи по-малък или по-голям риск от хоспитализация.

Какви са настройките в Европа дни преди коледните празници?

В началото бе Англия

След рекордните над 93 045 новозаразени във Англия, маркирани в петък, управляващите покачиха равнището на паника. В събота бяха оповестени записките от последната среща на държавната Консултативна научна група за изключителни обстановки (SAGE), извършена в четвъртък. Групата, че " съвсем сигурно " стотици хиляди се заразяват дневно сега. Рискът съгласно тях е от обстановка с 2 млн. инфектирани дневно, в случай че не се вземат незабавни ограничения. Подобно число би претрупало лечебните заведения с по минимум 3000 случая дневно (но при най-черния сюжета в пъти повече), считат учените.

За Лондон програмата за слагане на подсилващи дози остава дирек на битката с Омикрон; министър председателят Борис Джонсън назовава излизането от локдауна, осъществено поетапно от пролетта насам, " необратимо ". През лятото, на последния стадий Обединеното кралство смъкна рестриктивните мерки - събитие, опаковано от медиите като " Деня на свободата ". След това се наложи известно стягане - Омикрон бе единствено последната капка към увеличаващия се брой случаи със спада на температурите и прехода от открити към закрити пространства, увеличаващ риска от болест.

Отчетеният връх бе с 10 хиляди по-висок от предходния през януари. Той подтикна основния медицински специалист на Англия Крис Уити да призове британците за по-малко амбициозни проекти за Коледа, с цел да се ограничи разпространяването на Омикрон. " Хората би трябвало да приоритизират тези неща, които в действителност са значими за тях, и нищо друго. Не се събирайте с хора, с които не е належащо, " сподели Уити.

По думите му се чакат още върхове и съществено нарастване на хоспитализациите.

От друга страна, бустерна доза укрепва отбраната от него сполучливо, а даже с две сложени инжекции рискът от хоспитализация спада със 70 на 100. Въпреки това Джонсън е под напън както от специалистите в консултативната група, по този начин и от личните си депутати да изиска " нефармацевтични " интервенции - да вземем за пример ограничения, с цел да се лимитират събиранията. Сред неговите консерватори обаче има и критици към самата концепция, че от медицинските среди може да идва апел хората да си вършат по-скромни проекти за празниците.

И другите се тормозиха

На запад най-твърдо реагира на английската обстановка Нидерландия . Стриктен - затвориха магазини, питейни заведения, фитнес зали, фризьорски салони и други най-малко до 14 януари. Само двама посетители се разрешават в домакинство по едно и също време, най-вече четирима - за празниците (ограничението не обгръща деца). Училищата, така и така затворили преди началото на коледната почивка, ще продължат работа най-рано след 9 януари.

"Мога да чуя по какъв начин в този момент цяла Нидерландия въздиша. Това е тъкмо седмица преди Коледа - още една Коледа, изцяло друга от мечтаното от нас. "
Марк Рюте,
министър председател на Нидерландия

На хората се да стоят вкъщи. Единствените събития, които могат да провеждат, са погребения.

Без тези ограничения " ще се стигне до " неконтролируема обстановка в лечебните заведения ", счита Рюте. Затварянето, назад, печели време за здравната система и слагане на бустери (каквито имат 9% от нидерландците, при общо 85% имунизирани възрастни). Нидерландският институт за публично здраве (отчел от началото на пандемията над 2.9 млн. случая на вируса и 20 хиляди починали) споделя, че към момента дребна част от новозаразените са с Омикрон, само че е въпрос на дни разновидността да стане доминантен.

 Омикрон донесе на Европа още една пандемична Коледа
© Reuters

След рекордните 11 хиляди новозаразени Дания затвори в неделя културните обекти, зоологическите градини и увеселителните паркове, ограничи работата на заведенията до 23 ч. (и потенциала им), продажбата на алкохол където и да било - до 22 ч. Не се планува локдаун с ограничение на контактите, само че са нужни нови ограничения, с цел да се понижи предаването, сподели министър председателят Мете Фредериксен. Дори тези ограничения са сериозна стъпка за страна, която през септември анулира обозначението на COVID-19 като болест, носеща сериозен риск за публичното здраве,. В Дания имунизираните са над 77%, преболедувал е всеки десети.

Италия вкара наложителен негативен тест за идващите от страни като България и други с висока заболеваемост. Бе удължено и действието на така наречен засилен зелен документ, при който за посещаване на развлекателни обекти и спортни събития тестванията не са годни, до 31 март 2022 година вместо до 15 януари.

Гърция . Желаещите да влязат в Гърция чужденци ще би трябвало да покажат резултат или от PCR, или от антигенен тест на не повече от надлежно 72 или 24 часа. Правителственият представител Янис Ойконому аргументира мярката както с Омикрон, по този начин и с потребността да се забави разпространяването на пандемията, с цел да имат още гърци време да си слагат бустерни дози. Остават в действие затегнати ограничения за неимунизирани,.

Португалия разгласи още в края на ноември " седмица на въздържане ", преди светът да се обезпокои от Омикрон. Мярката се отнася за празниците към Коледа. През първата седмица след Нова година (3 - 10 януари) остават затворени учебните заведения, питейните заведения, нощните заведения, офисите (навсякъде може да се работи единствено дистанционно). Ще има обезщетения за бизнеса.

 Португалия стартира да имунизира децата сред 5 и 11-годишна възраст с вярата да ограничи разпространяването на болестта в учебните заведения.
© Reuters

Португалия стартира да имунизира децата сред 5 и 11-годишна възраст с вярата да ограничи разпространяването на болестта в учебните заведения.

Появата на Омикрон единствено удостовери решимостта за стягането на ограниченията, въведено този месец: наложителни маски на закрито; документ за влизане в някои развлекателни обекти и хотели; отрицателен тест даже за имунизирани, които желаят да посетят болница, дом за възрасти, спортни събития, питейни заведения и нощни заведения. Напълно се забрани летенето до Португалия без тест. Страната е надалеч от лятото, когато здравната ѝ система бе пред срив. Резултатът от тежката рецесия бе най-успешната (заедно с испанската) имунизационна акция и ваксинираните скоро ще са 90%, само че и преди Омикрон държавното управление на Антониу Коща разгласи най-важната си цел: началото на януари да не се трансформира в нов призрачен сън.

В Испания налагането на национални ограничения е сензитивен въпрос поради високата автономност на обособените области, а множеството от тях не желаят ограничавания. Премиерът Педро Санчес ще опита в сряда да контракти стягането им. Докато заболеваемостта растеше всеки ден, обособени провинции като Андалусия или известните измежду туристи Балеарски острови вкараха условие за документи или лимитират действия като работата на развлекателните обекти или стягане на разпоредбите за самоизолация на контакти. И в Испания, както и в Португалия и Гърция, се насочва настойчива рекомендация за имунизиране даже на петгодишните -.

Локдаунът тази есен ограничи заболеваемостта, която бе на рекордни равнища през ноември, само че към четвъртък бе спаднала до 85 на 100 хиляди души.

Някои страни са внимателни

Във Франция министър председателят Жан Кастекс прикани кметовете да анулират фойерверките и други празнични детайли от посрещането на Нова година, а Париж към този момент се съобрази. Други тежки ограничавания към този момент не се вкарват макар близо 50 хиляди инфектирани за ден, а резервациите за заведения се (интересът набъбна толкоз, че църквата ги вкара за така и така известните концерти с коледни песни). Ограничени са и пътуванията от и до Англия, с цел да могат да се правят единствено " извънредно нужните ", само че не и туристическите - даже в случай че човек е имунизиран. В среднощ Германия също забрани влизането на английски туристи.

В Германия доста коледни базари се оказаха затворени, откакто още преди Омикрон равнищата на заболеваемост тормозиха и федералните, и провинциалните управляващи. Въведоха се ограничавания за неимунизирани, а през февруари новият парламент може да гласоподава наложително ваксиниране. Това стана при над 60 хиляди инфектирани за ден при започване на месеца и стотици умряли. Новият експертен панел в Берлин се събра тази седмица, с цел да бъдат разисквани нови ограничения, и мнение за тях се чака в околните дни.

Не всички решения са за стягане. Австрия разгласи, че краткотрайно разхлабва рестриктивните мерки за неимунизираните към Коледа и Нова година поради спада в броя на инфектираните. Първата за неимунизирани, а след рекордни равнища на болест, по-късно разгласи стъпка към наложително имунизиране от февруари. Локдаун за неимунизирани остава в действие и след цялостното затваряне, въведено за няколко седмици.

 Лошите вести за искащите да честват - и изключително да пътуват към празниците - се усилиха с решението на водачите от Европейски Съюз даже поставилите си бустерна доза от имунизациите да не бъдат освободени от вероятни спомагателни ограничавания при пътешестване в Европейски Съюз (например наложителен тест). Това се свързва както с Омикрон, по този начин и опасението, че добитият имунитет на милиони европейци отслабва.
© Reuters

Лошите вести за искащите да честват - и изключително да пътуват към празниците - се усилиха с решението на водачите от Европейски Съюз даже поставилите си бустерна доза от имунизациите да не бъдат освободени от вероятни спомагателни ограничавания при пътешестване в Европейски Съюз (например наложителен тест). Това се свързва както с Омикрон, по този начин и опасението, че добитият имунитет на милиони европейци отслабва.

Неваксинираните ще могат да се срещат с 10 души (вместо с не повече от един човек от друго домакинство), само че единствено сред 24 и 26 декември и на 31 декември. Заведенията няма да затварят рано, както е всекидневно в последните месеци, единствено точно на Нова година. Виена се готви за детонация на новите случаи на Омикрон, само че не е несъмнено какви ще са ограниченията. Според здравния министър Волфганг Мюкщайн е рано да се каже дали ще има нов цялостен локдаун през февруари. Едовременно с това би трябвало да се има поради, че Австрия е едвам на две или три седмици от обстановката във Англия и Дания, " където обстановката е притеснителна ".

Подобни решения са знак за европейската отмалялост от рестриктивните мерки след година на уверения, че имунизирането доближава пандемията към край. Появата на Омикрон обаче допуска, че паниката ще остане и тази зима. Реакциите в някои страни са, само че до момента в който това бъде реализирано, ще са нужни още ограничения.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР