Повторните избори в Белград могат да се проведат на 28

...
Повторните избори в Белград могат да се проведат на 28
Коментари Харесай

Вучич: Изборите в Белград ще бъдат повторени на 28 април или 5 май

Повторните избори в Белград могат да се проведат на 28 април или 5 май, разгласи през днешния ден сръбският президент Александър Вучич.


„ Ако ръководителят на сръбския парламент бъде определен на 11, 12 или 13 март, няма значение, изборите би трябвало да се проведат до 11 или 12 май. Така те могат да бъдат на 28 април, сред 45-ия и 60-ия ден, съгласно закона. Така че те могат да бъдат на 28-ми или 5-ти. А на 5-ти е Великден. Искате ли да имаме избори на Великден? ", сподели Вучич пред кореспонденти по време на обиколка на Военнотехническия институт в Жарково, заяви вестник " Политика ".

Коментирайки настояванията на опозицията изборите да не са на 28 април поради празника, той сподели, че би трябвало да се съблюдават законовите правила.

Според Вучич опозицията не е пристигнала на консултация с него, с цел да желае нещо съответно.

" Те не съблюдаваха обикновени демократични правила. Това, че са невежи, е по-малък проблем. Дори не знаеха по какъв начин да изискат оповестяване на избори, макар че е написано по какъв начин се случва ", сподели Вучич.

Той отхвърли обвиняванията на опозицията за изборни операции.

„ Ако имаха вяра, че изборите са откраднати, щяха да излязат подскачащи от наслада, защото ние сме единствената страна, която в миналото е канила Офисът за Демократични Институции и Човешки Права (ОДИЧП) към ОССЕ да участва на локални избори. Във всяка изборна секция ще има три пъти повече наблюдаващи. За тях е ясно, че няма кражба. И им е ясно, че с цел да спечелиш изборите, би трябвало да спечелиш доверието на хората ”, добави сръбския президент.

БГНЕС напомня, че опозицята и наблюдаващи обявиха през декември, че държавното управление редовно е крадяло изборите, основно като е довеждало жители на Босна и Херцеговина и хора от градове в Сърбия да гласоподават нелегално за Сръбската прогресивна партия (СПП), откакто са били лъжливо регистрирани на адреси в Белград. Затова те желаеха повтаряне на изборите в столицата и интернационално следствие на нередностите в изборния развой в цялата страна.

На 28 февруари ОДИЧП разгласява окончателния отчет за изборите в Сърбия, в който се показва, че изискванията не са били идентични за всички заради преобладаващото присъединяване на президента на страната Александър Вучич. Добавя се, че са регистрирани напън върху чиновници в обществения бранш да гласоподават за държавното управление, корист с обществени запаси в негова изгода и медийна доминация на Вучич. На 8 февруари Европейският парламент в резолюция прикани за интернационално следствие на нередностите на изборите през декември и прекъсване на финансирането на Европейски Съюз за Белград, ако се потвърди, че управляващите са направили изборна машинация. /БГНЕС/БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР