Повторен разпит на свидетеля Милен Василев по делото за убийството

...
Повторен разпит на свидетеля Милен Василев по делото за убийството
Коментари Харесай

Убиецът на Стамбето отново в съда! Иска повторен разпит на брат си

Повторен разпит на очевидеца Милен Василев по делото за убийството на Станимир Иванов – Стамбето, поиска  отбраната на обвинения Ина Лулчева. Искането бе признато от Апелативен съд Пловдив в днешното съвещание. Убиецът Владимир Василев бе наказан на 13 години от старозагорския Окръжен съд и апелира присъдата си. 
Прочетете още
Владимир Василев е обвиняем за това, че на 24 март 2021 година съзнателно е умъртвил Иванов в офис за бързи заеми в Стара Загора.  Пострадалият работил от няколко години за притежателя на компанията,  а убийството е осъществено със законно притежаван револвер на Василев. В правосъдната зала участваха околните на обвинения, а още при започване на съвещанието юрист Лулчева направи искане за отказ на целия правосъден състав, като претекстовете на адвокатката бяха, че от тяхна страна се вижда преднамереност. По думите на Лулчева в предишни произнасяния по отношение на ограниченията за неотклонение по отношение на Василев, съставът е приел, че към оня миг обвиненият е безапелационен създател на действието.

По думите ѝ магистратите са упоменали, че в случай че бъде пуснат от ареста може да извърши и “друго ” закононарушение. “Тоест съдът към оня миг споделя, че закононарушението е осъществено от моя подзащитен, това изрично съставлява преднамереност ”, съобщи Лулчева. По думите ѝ в същото определение с думата “друго ” се приписва осъществяван на закононарушение. Адвокатът уточни, че е поискала отказ на целия състав по отношение на произнасянето им и в друго дело през 2022 година. По думите ѝ,  тогава мярката на обвинения Василев от “домашен арест ” е била променена в “задържане под стража, на учредения, които не съществуват в закона. Адвокат Лулчева описа, че съдът е взел като претекст показния на очевидци, които са показали, че Василев ги заплашвал, откакто бил пуснат от съда да наруши домашния си арест, с цел да посети ортодонт.

Според отбраната,  доводите на апелативните съдии, че изменението на мярката е на база това, че съдът бил предизвестил обвинения да отиде единствено до зъболекаря и да беседва единствено с него,  са неоснователни. Лулчева сподели на състава, че разрешението на магистратите не касае свободата на словото, с цел да се уточни, че не е спазен домашния арест.

Според държавното обвиняване и отбраната на потърпевшите лица, не е налице преднамереност от страна на правосъдния състав. Такова бе и решението на магистратите. Те откриха настояването на отбраната за безпричинно, а по думите на арбитър Христо Крачолов, на съответните съвещания съдът е обсъждал съмнение за съпричастност на обвинения към закононарушението. В правосъдната зала участваха и близки на разстреляния, като отбраната им юрист Петко Кънев направи за искане спомагателна техническа експертиза на карти от охранителни камери. Той добави, че в случай че настояването се одобри, ще пожелае движимостите лица да изследват звука и диалозите, които са водени и дали са изтривани файлове и на коя дата. Той добави, че би трябвало да се изследва дали има спиране на записи и в случай че да, за какъв интервала и каква дата.

Последното доказателствено искане на юрист Кънев бе техническа експертиза на на мобилните телефони на подсъдимия, като от тях той пожела да бъдат извадени кореспонденции от всички мобилни приложения в избран час. “Заключенията биха били от голяма важност за обективната истина ”, приключи юристът. След като изслуша страните съдът обаче откри, че не се постанова правенето на експертизите, пожелани от отбраната на частните обвинители. Магистратите позволиха едното искане на юриста на подсъдимия, а точно за още един разпит на очевидец. В хода на делото юрист Ина Лулчева пожела и правене на правосъдно психиатрична и психична експертиза на умрялото лице. По това доказателствено искане правосъдният състав съобщи, че ще се произнесе на идващото съвещание.

Припомняме, че Станимир Иванов, който е с дебело престъпно досие, бе  убит с два патрона в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. " Цар Симеон Велики " 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. Той се занимавал с настоящата активност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, дружно с шефката на къщите - Десислава, с която живеели на фамилни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в постройката. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за погубен мъж на въпросния адрес. Когато служителите на реда отишли на място, Владимир  предал оръжието си и декларирал, че той е прострелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си престъпно досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е намерено у него. Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож, който обаче не е употребявал. Записи от охранителните камери сега на убийството обаче няма. Според показанията на водача на началника самият той ги е изключил по разпореждане на Владимир същия ден, към 17. 00 ч.   Познати на извършителя  и жертвата са безапелационни, че в тази ситуация няма по какъв начин да става дума за самоотбрана. Владимир не за първи път проявявал обществено експанзия.

13 години затвор бе присъдата, дадена от Окръжен съд Стара Загора на Владимир Василев, обвиняем за убийството на Станимир Иванов -Стамбето.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР