Повредени са 43 картини на български и световно признати художници

...
Повредени са 43 картини на български и световно признати художници
Коментари Харесай

Заради аварии в Националната галерия: Съсипани са шедьоври на Майстора и Мърквичка

Повредени са 43 картини на български и международно приети художници в Националната изложба. Сред тях и скъпи произведения на Владимир Димитров-Майстора и Иван Мърквичка. 18 картини се водят тежко потърпевши, само че кои тъкмо не излиза наяве.
Прочетете още
В ефира на Българска национална телевизия директорката на галерията Ярослава Бубнова изясни случилото се с повреда - следващата от 7 години насам. Този път повредата се е случила с пожарогасителната система. Прокуратурата води следствие по случая. Само за Българска национална телевизия приказва шефът на компанията, която поддържа пожарогасителната система.

43 картини. Не можем да стигнем до тях, защото управата на галерията изяснява, че стоят заключени, до момента в който тече следствие. Виждаме на фотография единствено две от всички развалени картини. Една от тях е на Иван Мърквичка.

" Одраскване на живописното платно, от време на време могат да бъдат прокъсвания и едното прозевдение, да в действителност, въздушната бликам го извади от рамката и то се е отделило от нея напълно и това се счита за тежка щета ", сподели Ярослава Бубнова, шеф на Националната изложба.

Въздушната бликам пристигнала от изпускане на газ от пожарогасителната система, която се самоактивирала.

" Това не е против някого нещо, или да има лице, което е подхванало нещо. Това е в действителност е събитие, което се назовава повреда. От тази доста мощна вълна на инертна газ, са се разместили картините и някои са паднали от стелажите, на които те нормално обичайно са закачени. При това разбъркване са се случили повреди, нашите реставратори ги посочват незначителни или междинни, в частност доста са развалени рамките ", изясни Бубнова.

Според културното министерство, някои от картините към този момент са реставрирани. Но повода за тази повреда от февруари продължава да стои с загадъчен. Отиваме при индивида, който не е основал системата, само че я е поддържал.

" Това е доста, доста необичаен случай, при който може да се случи такова нещо. Пораженията върху обектите вътре са по-големи от упованията. Имаше няколко откачени картини от самите щендери, което не би следвало може би да се случи. Счупени рамки, на някои картини, които са паднали ", уточни Николай Стоилчев, шеф на компанията, която обслужва пожарогасителната система.

Районната прокуратура продължава да се занимава със случая, въпреки че към този момент един път се е произнесла, че няма закононарушение.

На въпрос можем ли да кажем, че се касае за някакъв тип небрежност или неверно взето решение обратно във времето,  Николай Стоилчев, шеф на компанията, която обслужва пожарогасителната система, дава отговор:  То не е неверно, само че би могло да бъде по-добро. Още когато е проектирана самата система, не е определен най-щадящият гасителен сътрудник.

Културното министерство е дало пари на галерията, с цел да бъде поправена инсталацията. Но ремонт към момента не е изработен, тъй като се чакат експертизи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР