Повредата на газопровода във Финския залив на 7 октомври е

...
Повредата на газопровода във Финския залив на 7 октомври е
Коментари Харесай

Финландски министър: Балтийският газопровод е повреден със знанието на Китай

Повредата на газопровода във Финския залив на 7 октомври е съзнателно породена от котва на китайския транспортен съд Newnew Polar Bear, уточни в  изказване финландският министър по европейските въпроси Андерс Адлеркройц.

„ При всичко това е направено съзнателно със знанието на китайското държавно управление “, твърди той, представен от rtlnieuws.nl.

Аварията на Balticconnector  прекъсна газоснабдяването сред Финландия и Естония най-малко за половин година. Първоначално се смяташе, че става дума за детонация. Официалните управляващи го определяха като „ външна интервенция “, само че не и за атентат, който подсещаше за гърмежа на „ Северен поток “ 1 и 2.

Впоследствие проверяващите откриха, че по времето на случая е минавал китайски транспортен съд, който най-вероятно е развалил газовата връзка, защото покрай пробойната е открита котва.

Последните доказателства се дефинират от финските управляващи като „ мощно подозрителни “ и дават съображение на финландския министър да съобщи в изявление пред „ Политико “, че случаят е тенденциозен със знанието на китайското държавно управление.

„ Не съм капитан, само че надали няма да знам, че повличам котва по дъното в продължение километри “, означи Адлеркройц.

Подозренията се поддържат и от естонския министър на защитата Певкур, който преди месец се изрече в същата посока, че капитанът на кораба " е схванал, че нещо не е наред “.

Естония и Финландия попитали Китай дали могат да инспектират кораба, който небрежно бил спретнат и пътувал към китайско пристанище. Това деяние също подхранвало съмненията на европейските страни, че Пекин е наясно с нещата.

„ Нещо повече – в случай че е станал подобен случай дали капитанът умерено ще се прибере в страната си “, пита риторично финландския министър.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР