Повръщане и болки в корема при дете – как да

...
Повръщане и болки в корема при дете – как да
Коментари Харесай

Повръщане и болки в корема при дете – как да реагираме

Повръщане и болки в корема при дете – по какъв начин да реагираме? Разстроеният корем на вашето бебе или дете може да има разнообразни аргументи. Заболявания, прилошаване от придвижване с кола или зараза на храносмилателния тракт може да е в основата на коремните проблеми. За благополучие, с времето, хидратация и няколко елементарни средства, повръщането и болките в стомаха на вашето дете евентуално ще отшумят.

Ако детето ви се оплаква от смутен корем и болки в корема, ние ще ви насочим какво да вършиме. Ето нашите препоръки за домашно лекуване при болки в корема и повръщане и по кое време би трябвало да отидем на доктор.

Как да спрем повръщането на детето?

Няма нито един сигурен метод да спрете повръщането. Тъжната, само че същинска действителност е просто да оставите това да отшуми. Всъщност, макар че може да е изкушаващо да посегнете към медикаменти за повръщащо дете, Американската академия по педиатрия предлага да не употребявате никакви медикаменти срещу повръщане.

Използването на антибиотици за лекуване на повръщане е изключително излишно, защото доста стомашни болести се предизвикват от вируси, а не от бактерии. Обикновено по-важната цел е да се уверите, че детето ви остава хидратирано през целия интервал на заболяване. Тъй като се губят течности посредством повръщането, най-хубавият ви залог е да им дадете доста вода и течности. И доста обич и внимание!

Домашни средства за повръщане и болки в корема при дете

Когато гледате по какъв начин детето ви повръща за четвърти път за един час, напълно естествено е да желаете да извършите нещо. Но с медикаментите, които повече или по-малко не са на масата като лекуване, има ли способи, по които в действителност можете да помогнете на вашето болно дете? Да – до известна степен.

Както споменахме, детето да остане хидратирано е основната задача при стомашно-чревни болести. За да поддържате бебето си хидратирано, предлагайте му кърма или приспособено мляко най-малко 15 до 20 минути, откакто повръщането е намаляло. Дори и да одобряват единствено малко количество течност, това е ОК. Продължете да оферирате постоянно.

За дребни и по-големи деца имате повече благоприятни условия за хидратиращи питиета. Освен вода, можете да опитате да предложите:

  • бульон
  • джинджифилова бира
  • неподсладени електролитни питиета (домашна електролитна напитка, кокосова вода и др.)

Как да си създадем жива вода сами и нейната специфичност

В допълнение към обезпечаването на течности, насочете силата си към предложение на подобаващи храни, изключително когато детето ви се възвърне. Най-добра е диетата с леки, елементарно смилаеми храни. Те могат да включват:

  • некисели плодове като банани, пъпеши и смокини
  • постно месо без добавени подправки
  • ориз или картофено пюре
  • изгорял самун, бисквити или елементарни зърнени храни
  • кърма или млечна формула за бебета и дребни деца

А какво да кажем за пробиотиците, може би се чудите? Най-актуалните проучвания демонстрират, че положителните чревни микроби не оказват помощ доста на децата да се оправят със стомашния грип. Според изследване от 2018 година пробиотичните добавки не повлияват продължителността или тежестта на острия гастроентерит при деца.

Лекарство за повръщане на вашето дете

В множеството случаи детето ви няма да се нуждае от здравна интервенция, с цел да спре повръщането. Повечето случаи на повръщане ще изчезнат сами. Въпреки това, от време на време, в случай че повръщането е тежко или продължи дълго време, Вашият доктор може да предпише медикаменти.

Зофран да вземем за пример е лекарство срещу гадене, което постоянно се дава на пациенти на химиотерапия и от време на време се предписва при тежко повръщане и диария при деца. Въпреки че би трябвало да се дава на детето ви единствено при рискови условия, като да вземем за пример в незабавното поделение или по време на хоспитализация, допустимо е вашият педиатър да го предпише за домашна приложимост.

Повръщане и болки в корема при дете – пийте доста течности

След като детето ви загуби доста течности посредством повръщане, то ще се нуждае от помощ за попълване на запасите. Децата се дехидратират по-лесно от възрастните заради по-високия си метаболизъм и обстоятелството, че по-голям % от телата им са построени от вода.

Педиатърът на вашето дете може да ви помогне да определите тъкмо от какъв брой течности се нуждае (и какъв брой често), само че като цяло е най-добре да започнете с малко. За кърмачета можете да започнете с дозиране на една чаена лъжичка течност в спринцовка, а не в лъжица или чаша. Когато стартират да понасят това, последователно увеличавайте количеството течност.

За дребни и по-големи деца предлагайте дребни глътки вода или други течности на шпации от към 5 до 10 минути. След като съумеят да се позакрепят, оставете ги постепенно да пият още.

Но за какво детето ви въобще повръща?

Въпреки целия прогрес в нашата съвременна здравна технология, не постоянно е допустимо да се ориентирате тъкмо за какво детето ви се оплаква от стомашни болки и повръщане. Все отново някои постоянно срещани аргументи включват:

  • зараза с норовирус, ротавирус или аденовирус
  • морска болест
  • хранително отравяне
  • хранителни алергии
  • апендицит
  • инфекции на други елементи на тялото, като ушите или пикочните пътища

Децата, несъмнено, са по-податливи на развиване на стомашни инфекции, просто тъй като не следват същите хигиенични практики като възрастните. Бебетата и дребните деца вършат най-различни неща, които не са напълно типични за средностатистическия възрастен. От слагане на случайни предмети в устата си до пълзене по пода, та до чоплене на носовете си.

Междувременно имунната и храносмилателната системи на децата към момента се развиват, което ги прави по-податливи на стомашно-чревни инфекции. Можете да помогнете на детето си да предотврати честите стомашни болки, като го научите на здравословни привички. Миенето на ръцете (особено преди хранене и след потребление на тоалетна), питателната диета, изобилието от физическа интензивност и положителният, непрекъснат сън способстват доста за предпазването от вирусни инфекции.

Кога да посетите доктор?

Нека си признаем: повръщането е много притеснително за всеки родител. Тъй като това е толкоз трагичен и противен признак, може да е мъчно да се реши сериозността на обстановката. И по този начин, по кое време би трябвало да оставим детето вкъщи и по кое време би трябвало да се обадим на доктор? Като цяло, следните предупредителни признаци при деца значат, че е време да потърсите здравна помощ:

  • температура над 38,9°C
  • мощна стомашна болежка
  • отвод от банкет на течности
  • признаци на тежка дехидратация, като незаинтересованост, интензивен пулс, липса на сълзи или липса на урина в продължение на 6 часа или повече
  • повръщане след пострадване на главата
  • мускулна вдървеност
  • кървава диария
  • признаци, които не престават да се утежняват

Повръщането и стомашните болести при дребните бебета може да изискват здравна помощ по-бързо, защото децата на тази възраст могат бързо да се дехидратират. Ако вашето бебе под 3 месеца има тези признаци, неотложно се обадете на вашия доктор:

  • без мокри пелени за 4 до 6 часа
  • отвод от банкет на течности
  • повръщане след всяко хранене
  • липса на сълзи
  • хлътнала фонтанела
  • непрекъснат рев
  • тресчица
  • стегнат, корав стомах

Какво да вършим срещу повръщане и болки в корема – финални мисли

Въпреки че постоянно е тестване да гледате по какъв начин детето ви минава през нещо сходно, положителната вест е, че множеството стомашно-чревни болести идват и си отиват бързо. Това е доста добра вест, нали?

Тъй като специалистите нормално не предлагат медикаменти за повръщане или гадене за деца, най-добре е да дадете на детето си доста нежна любяща грижа и да издържите, до момента в който бурята отмине. Съвсем скоро те ще се върнат към тичането в близост и играта.

Разбира се, в случай че имате терзания по отношение на тежестта или продължителността на болестта на вашето дете, не се колебайте да се свържете с медицински експерт. Посещението при вашия педиатър може да ви успокои.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР