Поводът са инициираните този месец нови обществени консултации на Проекта

...
Поводът са инициираните този месец нови обществени консултации на Проекта
Коментари Харесай

Омбудсманът призова транспортът в София да не дели пенсионерите на ”млади и стари”

Поводът са инициираните този месец нови публични съвещания на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община, подбудени от огромното публично неодобрение.

 

Омбудсманът сигнализира, че в институцията постъпват тъжби от пенсионери по отношение на изключването им от право на пътешестване с дълготрайни персонализирани транспортни документи за преференциални пътувания, което те показват като дискриминация.

 

" Съгласно член 29, алинея 1, т. 1 от Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община, такова право имат единствено лицата, получаващи пенсия при изискванията на гл. VI от Кодекса за обществено обезпечаване, навършили възраст по член 68, алинея 1 - 3 от същия кодекс – общия принцип за пенсиониране / да вземем за пример дами на възраст 60 година и 10 м. и застрахователен стаж 35 година и 2 м., показва общия принцип омбудсманът.

 

Проф. Ковачева изброява кои са изключените пенсионери – по член 68а от КСО – една година по-рано от нужната възраст, имащи нужния застрахователен стаж; по член 69 от КСО – военнослужещи /възраст 52 година и 10 м. и застрахователен стаж 27 г./; по член 69б от КСО – работещи при изискванията на първа и второкласен труд; по член 69в от КСО – учители и така нататък

 

Тя е безапелационна, че такова ограничаване е незаслужено и безпричинно, тъй като по този метод ги лишава от правото да пътуват при преференциални условия, каквото се дава на друга група, а разликата сред тях е единствено в изискванията за придобиване право на пенсия. Затова предлага в глава IV от Наредбата да се включат всички пенсионери, без значение от метода на придобиване право на пенсия.

 

" Изразявам убеденост, че Столичният общински съвет ще прегледа всички сложени проблеми и ще бъдат взети решения, съобразени с транспортните потребности на жителите на столицата и с правото им на наличен и комфортен градски превоз “, написа омбудсманът.

 

В мнението си омбудсманът декларира поддръжка за промените, свързани с възобновяване на отпаднали транспортни документи, каквото са месечна карта за една линия наземен превоз, месечна карта за метро и месечна карта за една линия наземен превоз (или метро) за възпитаници.

 

Ковачева е безапелационна, че отпадането на посочените транспортни документи провокира всеобщо неодобрение измежду жителите, които в сигналите си до нея желаят тяхното възобновяване.

 

" Както към този момент показах мнение, не следва да бъде отнемано правото на пътуващите да избират всред разнообразни транспортни документи съгласно с техните съответни потребности “, написа омбудсманът.

 

Диана Ковачева обаче акцентира, че в плануваните промени не попада възобновяване на различен необятно употребен от жителите превозен документ, какъвто е талонът за 10 пътувания.

 

Според нея този ваучър задоволява транспортните потребности на друга категория пасажери – тези, които пътуват случайно с градски превоз, както и на гостите на столицата, заради което упорства да бъде възобновен.

 

" Смятам също по този начин, че билетът 30+ би трябвало да бъде преосмислен и да стане 45+, тъй като доста хора се оплакват, че времето за пътешестване не им е задоволително.

 

Увеличаване броят на пасажерите с градски превоз може да се случи единствено посредством една съобразена с потребностите им тарифна политика “, акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева добавя, че не са взети ограничения и за разрешаване на казуса със забележителното и внезапно нарастване на цената на месечната карта за градски превоз на хората с увреждания, с понижена продуктивност над 71% тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност, без право на непозната помощ.

 

" Както беше маркирано в предишни мнения на омбудсмана, новата цена от 10 лева

на картата за хората с увреждания не е съобразена със усложненията на жителите в изискванията на сериозна инфлация и влошена икономическа среда “, акцентира още националният публичен бранител.

 

В допълнение проф. Ковачева написа: " Подкрепям измененията, които засягат изключване от задължението за валидация, като изискване за прецизност, на дълготрайните транспортни документи /чл. 11, алинея 1/, както и отпадане на санкцията за невалидиран превозен документ / член 46, алинея 3/. Аргументите за това към този момент съм изложила пред Вас. “

 

Тя обаче обръща внимание на плануваното изменение в член 18, алинея 1 на Наредбата, съгласно което при пътешестване с транспортните средства на публичния градски превоз пасажерите са длъжни да валидират транспортните си документи и да съблюдават наредбите на актуалната разпоредба.

 

В мнението си омбудсманът акцентира, че този текст опонира на член 11, алинея 1, по тази причина следва да бъде конкретизирано, че става въпрос за краткосрочните транспортни документи и добавя, че това се отнася и за допълнението на член 15, алинея 1, т. 1 – преди думата " пътувания “ се записва " валидирани “.

 

По отношение на валидацията Диана Ковачева е безапелационна, че с изключение на да се вменяват отговорности на пътуващите, би трябвало да се усъвършенства качеството, достъпността и успеваемостта на въведената билет система.

 

Тя изброява и някои съответни проблеми на хората, с които е сезирана - неработещите валидатори в транспортните средства; усложненията с валидирането на хартиения, по-скъп билет, продаван от водача на транспортното средство; източването на суми от електронни портфейли и банкови карти на хората.

 

" След като една от аргументите за валидацията в Доклада се показва застраховката за акцидент на пасажери, какво се случва при настъпване на застрахователно събитие в тези случаи – когато билет да вземем за пример не е валидиран заради неработещ апарат “, пита омбудсманът.

 

Националния публичен бранител обръща внимание и на различен факт - когато жител валидира книжен билет, то той би трябвало да го сложи под избран ъгъл по отношение на валидиращото устройство, в противоположен случай той не може да се валидира.

 

" Поставям въпроса – има ли инструкции за това в транспортното средство? Отговорът е: не. Не всеки знае и може да изгледа специфичния клип на ЦГМ за това “, показва Диана Ковачева.

 

Тя акцентира още, че пострадали жители алармират, че от банковите им карти, които се намират в чантите им, са изтеглени пари за закупуване на билет и това се случва при прекосяване пред валидиращото устройство.

 

" За това те схващат от следващ SMS на обслужващата ги банка, което пък значи, че в случай че нямат декларирана такава банкова услуга, може и в никакъв случай да не схванат за изтеглените суми.

 

Т.е., има потребност от отбрана на жителите против това непозволено източване на средства, да се подхващат незабавни дейности за възстановяване техническата редовност на електронната система за таксуване “, безапелационна е проф. Ковачева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР