Поводът и сериозната причина за срещата между Тръмп и Борисов

...
Поводът и сериозната причина за срещата между Тръмп и Борисов
Коментари Харесай

Поводът за срещата на Борисов с Тръмп е покупката на F-16

Поводът и сериозната причина за срещата сред Тръмп и Борисов е фактически покупката на самолетите от Съединените щати, съобщи някогашният ни дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова. Според нея обаче това не е признателност за договорката от страна на президента Тръмп и Съединените щати.

По думите й тази покупка на стойност 2.1 милиарда лева отваря благоприятни условия за доста по-широко съдействие във военната област, само че и в индустриалната, и в научната.

"Другото значимо нещо е, че тази лидерска среща става след сходни срещи, извършени от президента Тръмп с водачите на Полша, Чехия. Унгария, Австрия, Румъния и това към този момент обрисува един кръг от дълготраен интерес, най-малко пореден за момента, към Централна Източна Европа и Балканите ", уточни още Поптодорова.

Късно в неделя министър председателят Бойко Борисов дойде във Вашингтон. В понеделник той ще бъде признат в Белия дом от американския държавен глава Доналд Тръмп. Сред водещите тематики на диалозите във Вашингтон ще бъдат зловредните въздействия, които заплашват българския суверенитет, и по какъв начин България и Съединени американски щати могат да им се опълчват.

Президентът Тръмп желае да разиска и опциите за по-голямо ползване на американски полутечен газ от България и преноса на американско гориво към Централна Европа през българската мрежа и хъб “Балкан”.

Преди дни американският дипломат Херо Мустафа заяви, че Съединени американски щати ще изпрати екип от енергийни специалисти, които да оказват помощ за развиването на България като енергиен център на Балканите. Американските експерти ще посетят АЕЦ "Козлодуй " и "Белене ", както и хранилищата за газ в страната. Нейните упования са Тръмп и Борисов препотвърдят отличното съдействие сред двете страни във всички сфери - сигурност, енергетика, стопанска система, туризъм.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР