Повод за призива му е скандалът с доклада на ДАНС,

...
Повод за призива му е скандалът с доклада на ДАНС,
Коментари Харесай

Атанасов: Тончев да си ходи от ДАНС, въвлича службата в активни м...

Повод за апела му е абсурдът с отчета на ДАНС, подписан от заместника на Тончев Деньо Денев, който накара ЦИК да анулира машинното гласоподаване. След сагата министър председателят акад. Николай Денков изиска от Тончев да уточни нов човек за собствен заместител, само че по думите на министър-председателя, е срещнал отпор. Вчера стана ясно, че Денков е изпратил стимулирано предложение за освобождението на Тончев от поста до президента Румен Радев. От “Дондуков 2 ” не са коментирали. 

 

Това написа във Фейсбук водачът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. 

 

Атанасов е безапелационен - неприемливо е въвличането на ДАНС в дейни мероприятия за дестабилизиране на властта и манипулиране на вота на жителите за политически инженеринг. Недопустима е и неналичието на справедлива и трезва оценка на външните закани за националната сигурност, счита още ген. Атанасов. 

 

“Скандален е отводът за даване на настояща оперативна информация на висшия орган на изпълнителната власт, с което се попречва опцията за взимане на своевременни и верни държавнически решения в отбрана на националния интерес ”, написа още Атанасов.

 

Той се разгласи за следващ път за промяна в службите. 

 

“Наложителна е незабавна актуализация на Стратегията за национална сигурност на Република България, която да отразява динамичността на актуалните опасности и закани в средата за  сигурност, и да показва националните ползи, цели и политики в тази област. Първостепенно внимание би трябвало да се отдели на противодействието на съветското хибридно въздействие и шпионаж, киберсигурността, сигурността на суровините и силата, отбрана на сериозната инфраструктура, противодействието на прането на пари. 

Ще предложа усилване на пълномощията на Съвета по сигурността към Министерски съвет, който да се трансформира в ефикасен надзорен и координационен орган на активността на разследващата общественост, наред с парламентарния надзор. 

 

Време е българските специфични служби да проработят професионално, обективно и независимо при съблюдаване на правилото за политически неутралитет, сходно на модерните служби на страните членки на НАТО и Европейски Съюз ”

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР