Повод за острата им реакция станаха думи на министъра преди

...
Повод за острата им реакция станаха думи на министъра преди
Коментари Харесай

Борисов и Пеевски заплашиха с оставка енергийния министър, ако не изпълни споразумението с енергетиците

Повод за острата им реакция станаха думи на министъра преди гласуването на съглашението в пленарната зала, съгласно които обещанията, дадени на протестиращите са сложни за осъществяване, само че въпреки всичко са изпълними.

" Да не си затваряме очите, да не се преструваме, че няма слон в стаята, тъй като истината е, че са огромни, натрупвани в годините, сложни за решение проблемите във въглищния бранш ", споделя Радев.

Споразумението включва седем точки, част от които плануват страната да не затваря административно централи, които са на въглища, а те, без значение дали са държавни или частни, да имат свободата да работят и пазарът да реши, кои ще останат; да бъде направен план на енергийна тактика на България до 2030 година с небосвод до 2050 г.; да се отсрочи либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори до януари 2026 година и други

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който в последно време се изрича по всички въпроси от името на партията, схванаха за думите на министъра от медиите и не съумяха да прикрият яда си от изявлението му.

" Не знам какво са правили през вчерашния ден, когато са подписвали това съглашение. Ако в този момент министърът споделя, че това не е изпълнимо, да пристигна и да го каже от трибуната и да гласуваме срещу. Като има слон в стаята или да си подаде оставката, или да пристигна и да ни изясни. Аз повече няма да си залагам партията за дилетанти, които не знаят единият ден какво приказват - единият наскърбява миньорите, различен споделя, че съглашението няма да сработи. Да пристигна незабавно и да каже какво е споделил ", прикани го Борисов.

Самият Борисов също отсъства от срещата сред представителите на протестиращите енергетици и миньори, само че оправда неналичието си с предизборната акция за локалния избор, както и с готовност да не се политизира процесът. Според него диалогът е трябвало да бъде предаван обществено, с цел да не се стига до ненужно напрежение.

Пеевски предизвести министърът " да си мери приказките ".

" Ако енергийният министър през вчерашния ден се е подписал под нещо, което не е изпълнимо, незабавно ще му желаеме оставката и да си отпътува, в случай че не извърши това, което сме подписали всички. Ние сме дали доверието си на кабинета, само че то не е безгранично. Ако нещо не се извърши от обещанията за хората, ние ще бъдем с тях тук начело ", закани се и Пеевски.

Неочаквана поддръжка за министъра пристигна от опозицията. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова го отбрани с аргумента, че отговорността за осъществяването на уговорките е негова и по тази причина било разумно той да каже истината.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР