Повод за изложбата е навършването на 146-ата годишнина от битката

...
Повод за изложбата е навършването на 146-ата годишнина от битката
Коментари Харесай

Изложба Последното сражение - победата при Шипка-Шейново през 1878 година

Повод за изложбата е навършването на 146-ата годишнина от борбата при Шипка - Шейново, която е едно от основните сражения в хода на Руско-турската освободителна война
Изложбата " Последното стълкновение ", проведена от Националния парк-музей (НПМ) " Шипка - Бузлуджа " и отдадена на успеха в сражението при селата Шипка и Шейното през Руско-турската война, беше публично открита на 9 януари в залата на Литературно-художествения музей " Чудомир " в Казанлък.

 

На откриването участваха представители на локалния клон на Национално сдружение " Традиция ", на 61 Стрямска механизирана бригада, шефове на културни институти, общественици, жители. Събитията отпреди 146 години подсети шефът на НМП " Шипка - Бузлуджа " доктор Чавдар Ангелов.

Повод за изложбата е навършването на 146-ата годишнина от борбата при Шипка - Шейново, която е едно от основните сражения в хода на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година, уточни пред Българска телеграфна агенция доктор Ангелов.

" На процедура в тази борба с неутрализирането на централната турска войска, укрепила се пред днешното казанлъшко село Шейново, дефинитивно е сломена нейната опозиция и тя е принудена да капитулира ", подсети той.

Експозицията наблюдава цялата последователност на тези събития, в нея са включени експонати от фонда на музея, творби на изкуството, които показват портрети на основните настоящи лица от съветска страна, картини, които пресъздават сложното прекосяване през Балкана през зимата на 1878 година, въоръжение, муниции, с които са си служили двете противостоящи страни, изясни доктор Ангелов.

Изложбата дава още информация и за част от събитията, които се случват по-късно двудневно стълкновение, добави той.

Това са първите договаряния сред воюващите страни, които се организират в Казанлък на 16 януари 1878 година, последвалото Одринско помирение и подписването на Санстефанския кротичък контракт, който на процедура в огромна степен поставя завършек на войната, преди окончателното решение да бъде взето на Берлинския конгрес.

" Тази галерия е отдадена на всички герои, които вземат участие в това именито стълкновение и с цената на близо пет хиляди жертви съумяват да принудят тази страховита турска въоръжена мощ да капитулира, Вейсел паша дружно с всичките си офицери и бойци е покорен, след това отведен на територията на Руската империя.

По един впечатляващ метод съветската акция на Балканския полуостров приключва с тази огромна победа при Шейново ", разяснява шефът на Национален природонаучен музей " Шипка - Бузлуджа ".

 

Той добави, че в края на февруари експозицията ще бъде показана в Историческия музей в Дряново, планува се да бъде показана и на други места. " Надяваме се, че я чака дълъг и прочут път, какъвто е и пътят на тази огромна победа, която осветява свободата на България ", разяснява доктор Чавдар Ангелов.

Той означи още, че през 2024 година за културния институт предстоят няколко значими събития. Отбелязана ще бъде 60-ата годишнина от основаването му, като следва да бъде оповестено какви ще бъдат събитията.

За поредна година ще бъде маркирана и годишнината от подвига на Хаджи Димитър и неговите четници, а през август ще се състоят и празнувания във връзка 90-ата годишнина от освещаването на Паметника на свободата на връх Свети Никола, изясни доктор Ангелов. Ако всичко върви както е планувано, се чака при започване на лятото да стартират и дейностите по реституция на Паметника, означи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР