Повишение на цените на храните на едро с над 7

...
Повишение на цените на храните на едро с над 7
Коментари Харесай

Цените на едро със 7% ръст

Повишение на цените на храните на едро с над 7 на 100 е регистрирано от началото на годината, сочат данните Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Седмичните калкулации демонстрират, че доматите и краставиците поевтиняват на едро, само че сиренето и кашкавалът са с по-високи цени. 

Според данните на комисията има лек спад в цените на едро на оранжерийните и вносните плодове и зеленчуци за последната седмицата регистрират данните на Комисията по стоковите тържища и борсите. Средната цена за кг домати е 3.80 лв., а тази на краставиците е 5 лв. и 30 стотинки. А на Женския пазар в неделния ден продавачите регистрират понижение при цената на краставиците.

„ Краставицата беше 5 лв., в този момент е паднала до 2 лв., 2.50 лв. най-много. Сега хората стартират да купуват повече “, споделя продавач на Женския пазар.

„ Тука стана към този момент 3-4 дни започнаха хората да пазарят. Домати и краставици, цените са понижени. Намаляваме и ние – 2.30 лв. е килото в този момент. Преди беше 4.50 – 5 лв. “, добавя негов сътрудник.

Потребители тук регистрират, че сегашната цена на плодовете и зеленчуците на пазара за тях не е прекомерно висока.

„ Преди бяха прекомерно скъпи. По веригите са много по-високи цени. Около 4.99 лв. и над 5 лв. и нещо “, споделя клиентка.

Според някогашния министър на стопанската система Лидия Шулева огромните промени в цените се случват на база себестойност още при производителите. Увеличението на работната заплата, енергийни запаси, както и суровините водят до между 70-100% по-високи цени при производител.

 
И от там към този момент, когато стоката тръгне по веригата, цената внезапно се усилва. Причината за високите цени би трябвало да я търсим във високата себестойност още при производител. Трябва да погледнем истината в очите и да кажем, че неприятната политика в аграрния бранш е повода за високите цени.
Лидия Шулева

Очаква се скоро държавното управление да започва нова електронна система, която да наблюдава цената на питателните артикули, с цел да се помогне на потребителя да вземе осведомено решение за своя пазар. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР