Повишена заболеваемост от варицела наблюдават пловдивските семейни лекари през последните

...
Повишена заболеваемост от варицела наблюдават пловдивските семейни лекари през последните
Коментари Харесай

Ръст на болни от варицела при децата в Пловдив

Повишена заболеваемост от варицела следят пловдивските фамилни лекари през последните седмици. Според тях това е напълно обикновено, защото началото на пролетта обичайно е сезонът, в който се популяризира най-често срещаната вариация на шарката.

„ Само тази седмица през кабинета ми минаха 3-4 деца с варицела”, заяви доктор Цветомир Мирославов.

Bарицелата е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обрив - петна и мехурчета по кожата и лигавиците. Тя визира основно децата от 1 до 14-годишна възраст, като пикът е сред 1 и 6 години. Възрастните също боледуват, само че доста по-рядко.

„ Тъй като е мощно заразна, доста елементарно се предава сред децата в детските градини”, посочи персоналният доктор.

Източник на болестта е болният от варицела, който отделя вируси във въздуха при диалект, кихане или кашлица. Заразяването може да стане и по битов път, както и посредством пряк контакт с кожата на инфектирания.

Този тип шарка има разнообразни първични прояви. „ Може първо детето да увеличи температура, по-късно да се появи обривът. При други първо избива една пъпка, която постоянно остава незабелязана от родителите. Обикновено сред пъпки и температура интервалът е 12-20 часа”, уточни пред доктор Мирославов.

Инфекцията се популяризира към 2 дни преди появяването на обрива и 5 дни по-късно. Когато мехурчетата по кожата се покрият с корички, болният към този момент не е инфектиран. Най-често минава в границите на десетина дни.

Д-р Мирославов изяснява, че в случай че родителите не са преболедували, е допустимо да се заразят. При възрастни, прекарали варицела, години по-късно вирусът също може да се реактивира и да аргументи болестта херпес зостер. То се характеризира със същия на тип обрив като варицелата, само че мощно мъчителен.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР