Повишаването на температурите заради климатичните промени може да доведе до

...
Повишаването на температурите заради климатичните промени може да доведе до
Коментари Харесай

И кралските пингвини са застрашени от изчезване

Повишаването на температурите поради климатичните промени може да докара до изгубването на кралските пингвини в Антарктида. За това предизвестява ново изследване, представено от ДПА.

Учените предвиждат, че при най-очаквания сюжет, 70 % от днешните 1,1 млн. размножаващи се двойки кралски пингвини ненадейно ще се реалокират или ще изчезнат преди края на столетието .

Нелетящите кралски пингвини са вторият по величина тип пингвин след императорския.

 Гренландия и Антарктида се топят, равнището на океаните пораства
Гренландия и Антарктида се топят, равнището на океаните пораства

Скоростта на размразяване се е нараснала и равнището на океаните се повишава

Те се развъждат единствено на характерни изолирани острови - без ледена завивка и елементарен достъп до морето - в Южния океан и могат да вършат обиколки на разстояние от повече от 600 км, ловувайки риба и крил в антарктическите води.

Със стоплянето на океаните, полярният фронт на Антарктида - богато на храна течение, което се появява, където студени, дълбоки води се смесват с умерените морета и поддържа голямо количество морски живот - бива изтласкван на юг . Това значи, че възрастните пингвини би трябвало да се отдалечават още повече от гнездата си, с цел да търсят храна, оставяйки потомството си гладно за по-дълго време .

" Те ще би трябвало или да се реалокират някъде другаде, или просто ще изчезнат ", акцентира Емилиано Тручи, един от създателите на изследването и постепенен биолог в Университета на Ферара. " Най-големите колонии са на острови, които ще бъдат прекомерно отдалечени от източника на храна ", добави той.

 25% от Антарктида остават без лед до 2100 година
25% от Антарктида остават без лед до 2100 година

Заради изменението на климата

За разлика от императорските пингвини, кралските не могат да гнездят на лед .

" Все още има някои острови на юг, където пингвините могат да се отдръпват, само че конкуренцията за местата за размножаване и храна ще бъде сурова , изключително с други типове пингвини, даже и без лов на риба ", акцентира Селин льо Бохек, съавтор на проучването.

" Трудно е да се планува резултатът, само че сигурно ще има загуби по пътя - в случай че желаеме да спасим нещо, би трябвало да стартираме на часа самодейни и ефикасни старания за запазване, само че на първо място координирани световни дейности против световното стопляне ", сигнализира ученият.

Тя предизвести, че тежкото състояние на кралския пингвин би трябвало да бъде предизвестие за бъдещето на цялата морска среда в Антарктида .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР