Повишаването на таксите за движение по пътната мрежа чрез тол-системата

...
Повишаването на таксите за движение по пътната мрежа чрез тол-системата
Коментари Харесай

Койчо Русев: Въвеждането на тол-системата ще доведе до сериозни загуби на транспортните фирми

Повишаването на таксите за придвижване по пътната мрежа посредством тол-системата ще докара до съществени загуби на транспортните компании. Това сподели в предаването „ Преди всички “ Койчо Русев , ръководител на Съюза на организациите в автомобилния превоз, Националната транспортна камара и член на УС на АЕБТРИ. Според него, продължава да има неизяснени въпроси.

Основната причина е дефицитът на пари за ремонт на пътищата. Съгласни сме, че положението на пътната мрежа, отвън автомагистралите и някои от първокласните пътища, към момента е плачевно. Но би трябвало да се потърси заслужено решение. Трябва да се откри подобен метод, който да разпредели тази нужда заслужено измежду всички участници в транспортния развой, да се види кой какво внася в бюджета и да се реши.

Русев акцентира, че в Европа – там, където е въведена, тол-системата обгръща приблизително към 15% от общата пътна мрежа, а при нас се приказва за 50 и до 80%. По думите му, би трябвало да се обясни дали изобщо има потребност от тази тол-система. Според него има форми и средства да се реши въпросът без тази система, да вземем за пример посредством акциза.

Една от аргументите е, че през България минава огромен директен поток и този поток заплаща доста по-малко в сравнение с в други страни. Какво пречеше да се направи по този начин, че тези, които минават през България, да имат условия да зареждат гориво на по-ниска цена, като от тази цена ще остане акцизът, който е 33% върху цената, на която се добива горивото, и в допълнение 20% Данък добавена стойност – стотици милиони ще дойдат единствено от това хората да си пълнят резервоарите в България, ще се сътвори в допълнение произвеждане и това ще е позитивно за цялата страна. Има разновидности, би трябвало да се мисли.

Според него браншът е подготвен за разговор, само че никой не чува неговия глас.

Тази седмица ще бъдат отворени финансовите предложения на претендентите за създаване на тол - системата у нас, които имат по-голямата тежест в крайния резултат - 70 %. Участниците в търга са общо 6 - непознати и български консорциуми. Досега се оценяваха техническите параметри в предложенията. По тематиката за тол-системата в Министерството на районното развиване и благоустройството и Пътната организация настояват, че са изправени пред параграф 22. Ползите – въвеждане на по-справедлив модел на възнаграждение за прекосяване по пътищата, ще се таксуват тези, които унищожават най-вече и амортизират повече. С тол-системата България ще се възползва от стратегическото си географско състояние. Транзитният тежкотоварен трафик ще се таксува съответно, а не както в този момент – 21 лева на фона на цената в Сърбия, която е до 180 лева за прекосяване.

Има и опозиция против новата система - 14 обжалвания на процедурата по публичната поръчка. Държавата ще заведе иск против най-често обжалващите публичната поръчка компании. Одиторска компания прави оценка пропуснатите изгоди за страната от забавянето. Според районния министър, става дума за 1,5 млн. лева дневно приходи и доходи. Миналата седмица ответни искове към момента не бяха заведени. Беше оповестено и структурирането на държавна компания, която да оперира тол-системата, без да бъде прекъсната публичната поръчка за избор на реализатор.

Стойността на тол-системата се чака да бъде към 200 млн. лева Предстоят разногласията какъв брой и кои пътища ще бъдат включени. 
Още по тематиката чуйте в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР