Повишаването на основния лихвен процент е закономерно, защото е знак

...
Повишаването на основния лихвен процент е закономерно, защото е знак
Коментари Харесай

Хампарцумян: Лихвеният процент ще продължи да се покачва заради инфлацията

Повишаването на главния лихвен % е закономерно, тъй като е знак за битка с инфлацията. Прави се последователно и изключително деликатно. Индиректно той въздейства и на другите лихвени проценти. Най-вероятно ще продължи да се повишава и през 2023 година според от темпа на инфлацията. Това съобщи финансовият специалист Левон Хампарцумян пред Нова тв.

По думите му високият риск води до висок заем. " За новите заеми сигурно ще има по-високи лихви. За старите зависи какво написа в контракта. Ако има закрепен лихвен % няма, само че в случай че не е подобен, може да се промени. Фиксираната рента е 6,5-7%, постоянно е по-скъпа и в Америка е 30-годишна. Ако чувствате уверени и имате сигурни растящи приходи, може да се изтегли заем. Пред към 15 години лихвите по заемите бяха двуцифрени, а след това равнищата паднаха ", напомни той.

Според него може да се чакат ипотечни заеми с до 5% рента. " Ако не си взели заема на ръба на опциите, постоянно е допустимо да пренастроите разноските си. Ако сте взели ипотека за инвестиция, една по-висока рента може да не подейства добре. Банките ще охладят пазара, тъй като имат 3-годишна макроикономическа прогноза. Те ще балансират ликвидността ", изясни Хампарцумян.

Той не вижда възторг за Еврозоната измежду властта. " Бих очаквал по-мотивирано държание от политиците, каквото е на Българска народна банка и МФ. Все още има вид да покрием критериите ", удостовери той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР