Повишаването на лихвите по кредитите трябва да накара потребителите да

...
Повишаването на лихвите по кредитите трябва да накара потребителите да
Коментари Харесай

Потребителите трябва да са по-внимателни след вдигането на лихвите по кредити

Повишаването на лихвите по заемите би трябвало да накара потребителите да оценят по-внимателно до каква степен съответните им хрумвания са смислени в актуалната среда, само че не и да ги стопира да се развиват. 

Това разяснява особено за Българска телеграфна агенция проф. д. ик. н. Виржиния Желязкова, шеф на направление " Финанси и финансов мениджмънт " в Лабораторията за научно-приложни проучвания VUZF Lab към Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ). 

По думите й нарастването на главните лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) е било предстояща мярка. ЕЦБ увеличи водещата си рента с 0,5 процентни пункта предходната седмица, вдигайки индикатора за първи път от 11 години в опит да охлади инфлацията в еврозоната. Институцията, която е централна банка за 19-те страни, употребяващи еврото, поддържаше лихвата на исторически най-малко в отрицателната територия.

" В резултат от цели 11 години на нулеви и даже негативни лихвени проценти забравихме, че това не е естествената пазарна обстановка. С тази политика ЕЦБ се опитваше да подтиква банките и клиентите им да държат по-малко средства на депозит и да влагат в разнообразни действия. Депозитната маса обаче нарастваше по-бързо от размера на заемите ", установи проф. Желязкова. 

 Istock Istock
Тя уточни, че не е реалистично да се чака лихвите да се задържат на едно и също ниво през целия живот на заемите. Освен това повишаването и спадането на лихвите е част от естественото действие на стопанската система и би трябвало да бъдем готови за разнообразни сюжети, когато вземаме решение за потреблението на кредитни артикули. 

Какви са последствията от решението на ЕЦБ?

Решението на ЕЦБ има разнопосочни последствия. Позитивно е, че повишението на главния лихвен % от ЕЦБ ще се отрази позитивно на доходността на депозитите, които сега носят загуби на притежателите си. 

Същевременно ефектът по линия на нарастването на лихвените проценти по заемите в страната ни не се чака да бъде значителен - в този момент става дума за половин процентен пункт нарастване, а и в бъдеще повишаването се чака да бъде гладко. Освен това през последните години кредитните правила на банките в България бяха пруденциални, което е най-ясно очевидно в съотношението " дълг към приход " на кредитополучателите. То варира сред 50 и 60 на 100 в другите банки у нас, което значи, че кредитополучателите разполагат с буфер за посрещане на непредвидени нараствания на разноските, посочи проф. Желязкова. Тя уточни, че банките от своя страна са мощно капитализирани и това дава убеденост, че ще продължат да бъдат постоянни и да поддържат устойчивостта на цялата икономическа система.

 istock istock
Какво обаче се случва с инфлацията? 

Не би трябвало да забравяме действието на инфлационните процеси, които се развиват редом с увеличението на лихвите. Важно следствие от тях е номиналното нарастване на приходите на популацията. Съществен аспект на обстановката е, че макар повишението на лихвените проценти на ЕЦБ, инфлацията продължава да бъде на равнища доста над тези на лихвите по заемите, добавя проф. Желязкова.

Това на процедура значи, че парите на заем не престават да бъдат с негативна действителна рента - за тях плащаме по-малко, в сравнение с се обезценяват парите ни. От тази позиция потреблението на кредитен запас продължава да бъде изцяло обосновано, изключително в случай че средствата се влагат в активи и планове, които ще донасят добавена стойност с времето, изясни финансистът.

 istock istock
Според проф. Желязкова нашият кредитен пазар не е достигнал оптималните си благоприятни условия за развиване.

" Така да вземем за пример, в случай че жилищните заеми в Европа са сред 30 и 40 на 100 от Брутният вътрешен продукт, то за България делът им е едвам към 11 на 100. Вярно е, че в България към 80 на 100 от популацията има лично жилище, в същото време обаче нашата страна се характеризира с най-малка жилищна повърхност на човек. Това значи, че пазарът има капацитет за напредък и в обстановка на гладко повишаващи се лихвени проценти търсенето и предлагането ще се дефинират от ден на ден от качеството на парцелите ", сподели тя.

Проф. Желязкова напомни, че напоследък се следи засилен интерес към съвременни решения като " зелени " и " умни здания ", които изискват минимално ползване на сила и разполагат с доста новаторски характерности. В този смисъл рецесията е катализатор на нараснала успеваемост, нововъведения и нови благоприятни условия, заключи шефът на направление " Финанси и финансов мениджмънт " в Лабораторията за научно-приложни проучвания към ВУЗФ.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР