Повишаване на заплатите на кмета на София, председателя на Столичния

...
Повишаване на заплатите на кмета на София, председателя на Столичния
Коментари Харесай

СОС вдигна ударно заплатите на кмета, председателя си, съветниците и районните кметове

Повишаване на заплатите на кмета на София, ръководителя на Столичния общински съвет (СОС), общинските съветници и районните кметове, беше утвърдено през днешния ден на постоянно съвещание на СОС, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вносители на отчета са общинските съветници от разнообразни политически групи - Цветомир Петров, Вили Лилков, Севделина Петрова, Борис Бонев, Иван Таков, Пламен Данаилов, Екатерина Йорданова, Ваня Тагарева, Прошко Прошков.

В отчета се показва, че главните месечни заплати на кметовете на общини, региони и кметства се дефинират от съответния общински съвет при изискванията на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Размерът на заплатите не може да надвишава главната месечна заплата на министър. Индивидуалната съществена месечна заплата на заместник-кметовете на региони се дефинира в размер до 80% от главната месечна заплата на кмета на общината/района, написа в отчета на вносителите.

Възнагражденията на кмета на Столичната община, на заместник-кметовете и на ръководителя на Столичния общински съвет, на общинските съветници в СОС не са променяни от 2014 година, а на кметовете на региони - от 2017 година. През този нескончаем интервал настъпи доста повишение на цените на стоките и услугите, което постанова актуализиране на заплатите на лицата, директно ангажирани с ръководството на Столична община, написа още в претекстовете.

Така кметът Васил Терзиев ще получава оптимално допустимата от закона заплата, равна на министерска, от 1 април. По данни на Национален статистически институт за декември предходната година - последният месец от отчетно тримесечие, Терзиев ще получава бруто над 9100 лв.. Досега заплатата на кмета на столицата бе 2900 лв..

Заплатите на зам.-кметовете са 80% от кметската, до момента те бяха 2200 лв.. Председателят на СОС до момента получаваше 2300 лева (90% от кметската) - към този момент ще взима над 8200 лева

В пъти се усилват и заплатите на 61 общински съветници. Вместо за 1800 лева те ще взимат 70% от новата заплата на шефа на СОС - близо 5800 лв.. Според закона обаче те имат право да работят и на трудови контракти.

В София има 24 районни кметове, които се подписват под 2400 лв. месечно - те ще се усилят на над 7300 лева

Председателят на СОС Цветомир Петров разяснява преди дни, че кметовете и общинските съветници на доста по-малки обитаеми места в страната получават по-високи хонорари от тези в столицата, макар че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2,5 милиарда лв..

Българска телеграфна агенция напомня, че кметът на София Васил Терзиев подари последните си две заплати за построяването на храм в „ Люлин “ на името на св. патриарх Евтимий Търновски и в помощ на нуждаещо се момиче.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР