Повишаване на минималния размер на дневните пари при командироване от

...
Повишаване на минималния размер на дневните пари при командироване от
Коментари Харесай

Ще плащат по нов начин пътните при командировка

Повишаване на минималния размер на дневните пари при командироване от 20 на 40 лв. плануват промени в Наредбата за командировките в страната, качени за публично разискване.

По този метод се обезпечена съответен размер на дневните пари на командированото лице, с цел да покрива разноските за храна при командироване в страната, написа в претекстовете към плана.

Предвижда се и опция да се заплащат дневните пари до 200 на 100 от нормативно избрания най-малко по преценка на командироващия или когато това е уговорено в групов трудов контракт или в съглашение със синдикална организация на държавните чиновници. Дневни пари няма да се заплащат единствено когато на мястото на командироването се употребява служебно целодневна безвъзмездна храна, а квартирни - когато се употребява безвъзмездна квартира, написа още в наредбата. Последната смяна на размера на дневните командировъчни е от 1 януари 2008 година, когато той е избран на 20 лв.. Този размер не дава отговор на растежа на инфлацията през последните години.

Предлагат нарастване на командировъчните

С измененията се планува още при прилагане на персонален автомобил на командирования да се изплащат пътни, равни на цената на изразходваното гориво по разходни правила, избрани от производителя на моторното транспортно средство, за смесен режим на придвижване (градско и извънградско). В момента наредбата планува, че пътните пари са съобразени с разхода на моторното транспортно средство за най-икономичния режим на придвижване, т.е. единствено за извънградско придвижване, което води до неспособност да се покриват действителните разноски.
 istock istock
Регламентира се, когато чиновник е командирова за повече от 1 месец, работодателят да  е задължен по негово искане, да му позволи веднъж месечно, през някой от почивните и празничните дни, да се завръща в мястото на непрекъснатата му работа, като заплаща пътните разходи.

Друга смяна планува, че не се смятат за командировани лицата, които пътуват като доставчици, снабдители, куриери, раздавачи и други, при които характерът на работата е обвързван с пътешестване сред разнообразни обитаеми места. Действащата все още наредба дефинира, че не се смятат за командировани тези лица, които пътуват като пласьори на материали, артикули, продукция и в други случаи по цивилен контракти.

Заповедта за командироване към този момент ще може да се основава като електронен документ. Отменя се задължението в нея да се дефинира нуждата от правене на доклад, като остава задължението за установяване на типа на доклада за осъществената работа.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР