Повишаване на доверието в машините на предстоящия предсрочен вот. Затова

...
Повишаване на доверието в машините на предстоящия предсрочен вот. Затова
Коментари Харесай

Проф. Антоанета Христова: Ако има недоверие в изборния процес, вървим към авторитаризъм и край на демокрацията

Повишаване на доверието в машините на идния предварителен избор. Затова прикани президентът Радев на срещата, проведена за изборите на 2 октомври. Според него машините са съдействали за понижаване на купения избор и сбърканите бюлетини. Доведе обаче и до още нещо - исторически връх по отвод на българите да излязат да гласоподават. Дали резултатът ще се повтори, изтощили се българинът да гласоподава и внушава ли се, че машинното гласоподаване не понижава изборната интензивност. По тези въпроси беседва с проф. Антоанета Христова - политически психолог и участник в Инициативата за национална подписка против наложителния машинен избор.

Проф. Христова, на какво е стъпила теза та , че машинното гласоподаване не понижава изборната интензивност?

Никой сега не може да споделя какво се е случило в черната кутия на машините. Изключително доста хора, с които съм говорила и които са положителни IT експерти, настояват, че сходна операция на крайния резултат е изцяло допустима. Проф. Хари Хърсти, е потвърдил на процедура, с пробни демонстрации, по какъв начин може да бъде манипулирана машината и да получиш квитанция, която е друга от доклада на машината. Проблемът идва от това, че няма цивилен надзор върху тази черна кутия и ние не знаем какво става там. Едно изказване, че се понижава платеният избор, че се понижава операцията на крайния резултат, че се олекотява процесът на броене, са думи без доказателства.

Дори се сетиха, че изборният развой в Белгия е същият като у нас?!

Ако би трябвало да съпоставяме процентно какъв брой страни в Европа употребяват машини и какъв брой не ги употребяват, то внезапно процентът е в интерес на тези, които не ги употребяват. Изкривено показаната информация, нежеланието да приказват специалистите, а единствено политиците, основава чувството за подозрение. Съмнението е резултат от отхвърли да има спор в Народното събрание, диалогът да бъде сред специалисти, отвод да има директна проява на операция на машини, отвод огромните телевизия да слагат тематиката на спор. Това значи, че има втори, трети проект, че има ненапълно показване на причини „ За” и „ Против”, няма разискване на казуса и в последна сметка това понижава изборната интензивност на жителите и ускорява недоверието в изборния развой. А в случай че има съмнение в изборния развой, ние вървим към авторитаризъм и завършек на демокрацията.

На идните избори Вие очаквате ли по-висока изборна интензивност?

На последните парламентарни избори регистрираха над 40 % изборна интензивност – исторически най-ниската интензивност. Това, което социологията ни демонстрира, аз персонално не желая да го разясня към този момент, тъй като е дори въпрос на неприятен усет. Не мога да пазя данни на социолозите, които се показват като моментна фотография, а явно се прави опит да се влияе на публичното мнение. Стига! Това, което мога да кажа е, че има политически партии, при които ще има доста сериозен отлив. Давам образец с „ Продължаваме Промяната”. Една част от тези гласоподаватели евентуално ще се насочат към други политически партии, само че друга -вероятно няма да гласоподават. Даже моята догадка е, че по-голямата част от гласоподавателите, които се откажат от Политическа партия, няма да бъде дейна. Причината тези хора да не гласоподават през октомври ще бъде отчаянието, недоверието, че има някой, който може да осъществя тяхната визия за политика. Вероятно това ще се отнася в по-малка степен за Има Такъв Народ. Част от гласоподавателите им ще се насочат или към „ Възраждане”, или към „ Български възход”. Има доста прикрит избор за ГЕРБ. Вотът за „ Възраждане” също е прикрит. В една такава поляризирана обстановка няма соци
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР