Поведението на мнозинството във ВСС вече показа нежелание да се

...
Поведението на мнозинството във ВСС вече показа нежелание да се
Коментари Харесай

Проф. Екатерина Михайлова: Големият въпрос е мястото и ролят...

Поведението на болшинството във Висш съдебен съвет към този момент сподели отвращение да се стартира процедура по премахване на основния прокурор, откакто служебният министър Янаки Стоилов внесе такова искане. Надявам се в този момент министърът на правораздаването Надежда Йорданова да го направи със солидни причини - по този начин ще стане ясно, че става въпрос за кардинална позиция. Иначе цялата тематика ще олекне.

Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Екатерина Михайлова, някогашен ръководител на Съюз на демократичните сили и народен представител от ДСБ.

Ако такова искане бъде импортирано, ще се наложи Висш съдебен съвет да се произнесе. Големият въпрос е обаче не съответното име на основния прокурор, а мястото и ролятана прокуратурата. Според нашата конституция тя е в глава Съдебна власт, което не е типично за останалите демократични страни, изясни проф. Михайлова.

Тя уточни, че дебатът за вероятен надзор и отчетност на прокуратурата не е нов, тече още по времето на основния прокурор Иван Татарчев. Той остана в историята с репликата си: Нас ме е единствено Бог.

За това дали ще се случат промените в правосъдната система са значими кадровите решения - следва избор на нов Висш съдебен съвет, както и на Инспектора към Висш съдебен съвет. А новите ръководещи не разполагат с болшинство от две трети. Така че - по избора ще познаете дали промени ще бъдат осъществени, уточни проф. Михайлова.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР