Повечето ярки обекти в небето са звезди, но тук-таме се

...
Повечето ярки обекти в небето са звезди, но тук-таме се
Коментари Харесай

Учени откриха най-ярката екзопланета

Повечето ярки обекти в небето са звезди, само че тук-таме се прокрадва някоя планета - като Венера, която отразява 75% от слънчевата светлина.

Трудни за забелязване са екзопланетите, които не излъчват светлина - само че някои също отразяват извънредно доста, като новооткритата LTT9779b. Тя е доста покрай слънцето и връща назад 80% от светлината на своята звезда, демонстрира проучване на списание " Астрономия и астрофизика ".

Отразителната сила на екзопланетата е открита посредством подробни измервания на Европейската галактическа организация. За точното премерване оказва помощ и фактът, че планетата стопира да се вижда, когато мине зад своята звезда. Въпреки това измерването е съществено предизвикателство, защото LTT9779b е на 264 светлинни години от нас.

Как тази планета е така огледална? Голямо количество силикати и течни метали в атмосферата ѝ са превърнати в облаци под високите температури. На повърхността на LTT9779b те доближават до 2000 градуса по Целзий.

" Представете си пламнал свят, покрай своята звезда, с тежки облаци от метали, които плават над земята и капят титаниеви капки ", коментира един от учените, Джеймс Дженкинс от Университета Диего Порталис, в изказване.

Планетата е над 4 пъти радиуса на Земята и 29 пъти масата на нашата планета. И според учените е мъчно да се изясни по какъв начин тъкмо е оживяла с атмосфера в такава непосредственост до своята звезда. Учените назовават този вид планети " парещ Нептун ". Хипотезата е, че точно металните облаци са предпазили атмосферата да не се изпари в космоса.

Екзопланетата LTT9779 b отразява 80% от светлината на своята звезда, към която обикаля доста близко. Това я прави извънредно гореща, а учените имат вяра, че планетата е покрита с облаци от силикат и течен метал, което я прави толкоз отразителна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР