Повечето вятърни турбини приличат на въртящи се перки върху пръчка.

...
Повечето вятърни турбини приличат на въртящи се перки върху пръчка.
Коментари Харесай

Започват тестовете на съвсем необичайна вятърна турбина с удвоен КПД

Повечето вятърни турбини наподобяват на въртящи се перки върху пръчка. На сушата сходна структура е оправдана, само че в морето, където вятърът духа по-силно и по този метод върху лопатките се отделя повече сила, тя не се показва добре. Всички най-тежки детайли са в горната част и заплашват да преобърнат плаващата платформа. WWW стартира проби на новаторска турбина, която съчетава по едно и също време непоклатимост и успеваемост. Тя евентуално може да понижи нормализираните разноски за офшорна вятърна сила с до 50 $ за мегаватчас.

Компанията World Wide Wind е намерила парадоксално решение на казуса с ненадеждните плаващи вятърни турбини, като е сложила всички солидни съставни елементи на генератора под водата и под понтона на турбината. Този метод усилва стабилността на платформата и отстранява нуждата от солидни котви. Необходими са единствено опростени неподвижни котви за закрепване на понтона към дъното, с цел да не бъде отвеян.

Роторът и статорът на генератора са свързани с двойка турбини с отвесна ос, всяка от които има три лопатки, ситуирани под ъгъл 45 градуса по отношение на главния вал. Долната турбина се върти в една посока, а горната – в противоположната. Лопатките са стандартни, твърди и получават вятърна сила от вятъра, духащ от съвсем всички направления, сходно на платната на транспортен съд. Единственото изключение е, когато вятърът духа навръх подветрената или наветрената страна.

Съпротивлението на генератора разрешава скоростта на турбината да се управлява в микросекунден мащаб. По този метод, без значение от посоката, в която духа вятърът, вятърната турбина ще се завърти под най-благоприятен ъгъл и ще удвои скоростта, с която „ роторът “ се движи към „ статора “. Според мениджмънта на компанията резултатът е удвояване на производството на електрическа енергия.

Въртящият миг от завъртането, който се показва в действието напразно върху структурата, се обезврежда от противоположното въртене, написа New Atlas. А конусовидният ход на всеки ротор понижава скоростта на лопатките и основава не толкоз мощни потоци, което значи, че вятърните турбини могат да бъдат ситуирани по-близо една до друга, увеличавайки производството на единица повърхност.

Освен това компанията знае по какъв начин да мащабира дребния първообраз до 400-метрова кула с планов потенциал от 40 MW. Този вид вятърна турбина може да понижи нормализираната цена на офшорната вятърна сила до 50 USD/MWh.

В сегашния миг са приготвя за тестване край крайбрежията на Норвегия функционален първообраз на този напълно нов вид вятърна турбина с височина 19 метра и мощ 30 kW.

Същевременно в Китай следва да бъде издигната гигантска вятърна турбина с височина на 70-етажна постройка. MySE 18.X-28X със 140-метрови лопатки ще бъде най-голямата вятърна турбина, строена в миналото. Но новата турбина на WWW има по-голям капацитет.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР